Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 21:41
Κόσμος

Συνδυασμό λάθους του πιλότου και μηχανικής βλαβής «έδειξε» το μαύρο κουτί του Τουπόλεφ






Έναν συνδυασμό λάθους του πιλότου και μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους για την πτώση του Τουπόλεφ Tu-154 ανήμερα τα Χριστούγεννα φαίνεται να δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία από την ανάλυση του ενός από τα δύο μαύρα κουτιά που έχουν ανασύρει οι ρωσικές αρχές. Το πρωί της Τετάρτης ανασύρθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί, ενώ έχουν εντοπιστεί 12 μεγάλα και 1547 μικρότερα τμήματα του αεροσκάφους. Την ίδια ώρα έχουν ανασυρθεί μόνο 17 σοροί επιβατών και οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το Interfax που επικαλείται πηγή που έχει γνώση των εν εξελίξει ερευνών, η έρευνα δεν έχει αποκαλύψει ακόμα γιατί παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα πτερύγια στα φτερά του αεροσκάφους.

Την ίδια στιγμή, όμως, άλλη πηγή προσθέτει ότι αν και το μεγαλύτερο βάρος της «ευθύνης» πέφτει στο μηχανικό πρόβλημα, «δεν θα πρέπει να μην ληφθούν υπόψη και οι εσφαλμένες ενέργειες του πληρώματος κατά τη διάρκεια της απογείωσης».

Η θεωρία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες θέλει τους πιλότους να μην αντέδρασαν σωστά στο πρόβλημα με τα πτερύγια και έτσι το αεροσκάφος να συνετρίβη, όπως συμπληρώνει στην ανταπόκρισή του το Interfax.

Την ίδια ώρα η ιστοσελίδα Life News επικαλούμενη δικές της πηγές υποστηρίζει ότι στο μαύρο κουτί που έχει ανασυρθεί έχει καταγραφεί και η φωνή του πιλότου του αεροπλάνου να λέει «τα πτερύγια, γαμώτο» και «πέφτουμε» μολονότι ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι η συγκεκριμένη συσκευή κατέγραφε μόνο τεχνικές παραμέτρους της πτήσης και όχι φωνές.

Η προσπάθεια των σωστικών συνεργείων επικεντρώνεται στην ανάσυρση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του καταγραφέα των συνομιλιών του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154 που συνετρίβη τα ξημερώματα της Κυριακής, το οποίο ακόμα δεν έχουν κατορθώσει να ανασύρουν από τη θάλασσα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Την Τρίτη πηγή ασφαλείας που μίλησε στο πρακτορείο TASS δήλωσε ότι από την αξιολόγηση των τμημάτων του αεροσκάφους που έχουν ανασυρθεί από τη Μαύρη Θάλασσα δεν προκύπτει κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι μέσα στο αεροσκάφος σημειώθηκε κάποια έκρηξη ή εκδηλώθηκε κάποια φωτιά.

 

 

Πηγή: protothema.gr