Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:27
Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης προσφύγων






Εγκληματική οργάνωση, η οποία προωθούσε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, εξαρθρώθηκε σε αστυνομική επιχείρηση του τμήματος συνοριακής φύλαξης Τυχερού της διεύθυνσης αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων μελών της οργάνωσης, ενός 37χρονου υπηκόου Πακιστάν και τριών ημεδαπών, ηλικίας 28, 49 και 60 ετών.

Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τον 37χρονο στην εθνική οδό Ορμενίου-Αρδανίου, όταν αυτός δεν συμμορφώθηκε με το σήμα στάσης, αλλά συνέχισε την πορεία του για να εγκαταλείψει λίγο αργότερα το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να διαφύγει πεζός της σύλληψης.

Στο εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο του διακινητή, οι αστυνομικοί εντόπισαν 12 Σύρους πρόσφυγες, τους οποίους μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας έναντι χρηματικού ποσού που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο 37χρονος μαζί με τους άλλους τρεις δράστες, συνέστησαν εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε δομημένη και διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους και σκοπό τη μεταφορά προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.

Διευθύνοντα ρόλο στην οργάνωση είχε ο 49χρονος, ο οποίος αφού ερχόταν σε επαφή με άγνωστα μέχρι στιγμής μέλη της, καθοδηγούσε τους άλλους τρεις δράστες στο σημείο παραλαβής. Στη συνέχεια ο 49χρονος μαζί με δύο από τα μέλη της οργάνωσης, επέβαιναν σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο προπορευόταν από το όχημα που μετέφερε τους πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες στην ενδοχώρα, λειτουργώντας ως προπομπός για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών και πλαστογραφία. Στην επιχείρηση συμμετείχε και το αστυνομικό τμήμα Γενισέας της διεύθυνσης αστυνομίας Ξάνθης, καθώς κάποιοι εκ των διακινητών συνελήφθησαν σε χωριό της περιοχής ευθύνης τους.