ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών -Πότε ψηφίζεται

Κατατέθηκε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, το πρωί του Σαββάτου.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να αποφασιστεί πότε θα μπει στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων η Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση στην επιτροπή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το απόγευμα και αναμένεται ότι έως την Παρασκευή θα έχει γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου δεν φέρει την υπογραφή της Ελενας Κουντουρά, η οποία βρίσκεται στην Κίνα. Στη θέση της υπογράφει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι στην σχετική ψηφοφορία θα ψηφίσει «ναι» στη Συμφωνία. Αυτο σημαίνει ότι οι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν τον κ. Μαυρωτά συγκροτούν την πλειοψηφία των 28 βουλευτών και έτσι δίνουν την δυνατότητα να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να έρθει για συζήτηση στην ολομέλεια, χωρίς να χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσθέσει άλλον βουλευτή ή να προχωρήσει σε άλλη κοινοβουλευτική ενέργεια.

Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η Συμφωνία των Πρεσπών τερματίζει την διαφορά μεταξύ Ελλάδος και πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με το όνομα της τελευταίας. Προβλέπει επίσης τον τερματισμό, την αποχή και τη λήψη μέτρων για οιαδήποτε συμπεριφορά αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού αμφισβήτησης συνόρων και εχθρικής προπαγάνδας και διασφαλίζει τον σεβασμό των ιστορικών και πολιτιστικών συμβόλων της χώρας μας, καθώς και τον σεβασμό της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 

Πηγή: iefimerida.gr