Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024 04:13
Θεσσαλία

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών


Εξακριβώθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας, η δράση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε πολίτες, με το πρόσχημα ότι το παιδί τους ευθύνεται για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Συνελήφθησαν, το απόγευμα της Πέμπτης στην Καρδίτσα, από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, δύο μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας, ηλικίας 24 και 30 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων, καθώς και άλλων αγνώστων δραστών, μελών της οργάνωσης, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτη.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με δομημένη διάθρωση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών.

Τα μέλη της οργάνωσης διακρίνονταν:

σε ηγετικά μέλη, τρεις άνδρες και μια γυναίκα, όπως πρόεκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα οποία έχουν ρόλο στρατολόγησης-καθοδήγησης των άλλων μελών, αλλά και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα,
σε φυσικούς αυτουργούς, με ρόλο παραλήπτη των χρημάτων από τα θύματα και
σε συνεργούς-τσιλιαδόρους, με ρόλο κατόπτευσης των σημείων των συναλλαγών.

Ως προς την μεθοδολογία δράσης τους: εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα τους, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά μαζί τους, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, και με το πρόσχημα ότι το παιδί τους προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, απαιτούσαν την καταβολή χρηματικών ποσών, προκειμένου να συμβάλουν στην απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, άλλο μέλος της οργάνωσης προσποιούνταν ακόμη και το ίδιο το παιδί, το οποίο ζητούσε τη βοήθεια του γονέα.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, εξαπάτησαν μια 82χρονη ημεδαπή χθες το απόγευμα στην Καρδίτσα, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους εννέα (9) πολίτες στην ίδια πόλη.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν κυμαίνονταν από (25.000) ευρώ έως και (100.000) ευρώ κατά περίπτωση, ενώ κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (10.000) ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο χρηματικό ποσό, το οποίο αποδόθηκε στη νόμιμη δικαιούχο, καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.

Η αστυνομική έρευνα για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζεται, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις και σε άλλες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Εμπλοκή σε άλλες 11 περιπτώσεις

Σε συνέχεια του παραπάνω αργότερα σήμερα το βράδυ, ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας, εξακριβώθηκε η εμπλοκή των μελών της οργάνωσης σε ακόμη έντεκα περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης πολιτών που διεπράχθησαν με παρόμοια μέθοδο στις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί αρμοδίως, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας.

 

Πηγή: karditsanews.gr