Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 05:36
Ελλάδα

Ερχονται οι επικεφαλής του Κουαρτέτου -Τι ζητάει το ΔΝΤ από την Αθήνα






Στην Αθήνα θα βρίσκονται την Τετάρτη ο Ντέκλαν Κοστέλο, η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Νικόλα Τζιαμαρόλι και ο Ράσμους Ρέφερ, προκειμένου να κλείσουν τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, ανεξαρτήτως του αν Αθήνα και δανειστές θα έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους στην πρώτη λίστα των 48 προαπαιτούμενων.

Οι επικεφαλής του Κουαρτέτου θα μείνουν, όπως και την προηγούμενη φορά, μόνο μερικά 24ωρα επί ελληνικού εδάφους, για να επιστρέψουν για τα… καλά στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα ξεκινήσει η τελική φάση της αξιολόγησης. Το καλό νέο για την Αθήνα είναι ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος της εμπλοκής στην εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων δεν θα περιέχει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, παρά μόνο μέτρα για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η εκπλήρωση τους γίνεται, μάλιστα, πιο απλή, καθώς το σχέδιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων δεν θα συμπεριληφθεί σε αυτή τη δέσμη, αλλά θα αποτελέσει μέρος της συνολικής αξιολόγησης.

Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαντάζει απίθανο να γίνει ως το τέλος του έτους, ειδικά από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμφανίζεται ιδιαιτέρως απαιτητικό στα βασικά παραδοτέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικές απαιτήσεις του Ταμείου, που προμηνύονται ιδιαιτέρως «θερμά» Χριστούγεννα:

  • Αξιόπιστο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Η θέση του Ταμείου είναι ότι με «μπαλώματα» δεν λύνεται το πρόβλημα, καθώς η δυναμική των συνταξιοδοτικών δαπανών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δυναμική του Χρέους. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ήδη θορυβηθεί από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, ειδικά από τη στιγμή που το 2016 προβλέπεται «τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία
  • Μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση των τραπεζών. Πρόκειται για την πάγια άποψη του Ταμείου ότι η πολιτική των τελευταίων- προ κρίσης- ετών ήταν καθοριστική για την άναρχη αύξηση των χορηγήσεων, ειδικά σε επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα των «κόκκινων» δανείων
  • Μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που να «κλειδώνουν» το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Στην πραγματικότητα, το Ταμείο δεν «χώνεψε» ποτέ τη χαλάρωση των στόχων, καθώς θεωρεί ότι επηρεάζεται αρνητικά η βιωσιμότητα του Χρέους και γι’ αυτό επιμένει ότι τουλάχιστον από το 2018 και μετά ο Προϋπολογισμός πρέπει να κλείνει με πλεονάσματα 3,5% και άνω. Το κακό για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μέτρα με δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφού ως τώρα δεν έχουν δει το παραμικρό. Σημειωτέον, ότι αυτά τα πρόσθετα μέτρα, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να συμφωνηθούν, να ψηφιστούν τώρα και να ενσωματωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο.

Το κίνητρο για να «τρέξει» η κυβέρνηση την εξαιρετικά δύσκολη αξιολόγηση είναι το Χρέος. Αναγνωρίζοντας ότι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν πριν από τα Χριστούγεννα, λόγω και των ισπανικών εκλογών, ζητούμενο είναι τουλάχιστον να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Ήδη είναι στα σκαριά ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, που θα μελετήσει όλα τα δυνατά σενάρια, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει και η ανεξάρτητη Επιτροπή από Αμερικανούς Πανεπιστημιακούς, την οποία «τρέχει» ο ελληνικής καταγωγής Γιαννακόπουλος και η οποία θα «ζυμώσει» τον αμερικανικό παράγοντα υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Πηγή: iefimerida.gr