MobileΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τα σχέδια της κυβέρνησης: Ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο

Μόνο με Rapid ή PCR test, κάθε τρεις ημέρες, θα μπορούν οι ανεμβολίαστοι να πηγαίνουν σε καφετέριες, εστιατόρια, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις – Θα το πληρώνουν από την τσέπη τους – Το μέτρο θα ισχύει για εργαζόμενους και πελάτες από το φθινόπωρο – Εξετάζεται η εφαρμογή του στο λιανεμπόριο για τους καταναλωτές – Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα αποφασιστεί αν οι εκπαιδευτικοί θα επιβαρύνονται το κόστος του τεστ – Covid free η διασκέδαση σε κλειστούς χώρους τον χειμώνα – Δεν θα γυρίσουμε ποτέ σε γενικό lockdown

Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας είναι αποφασισμένη να επιβάλει η κυβέρνηση το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή για τις εκπαιδευτικές μονάδες.

Παράλληλα θα δοθεί το ίδιο δικαίωμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ζητούν τόσο από εργαζομένους όσο και από το κοινό (πελάτες, προμηθευτές κ.λπ.) που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο τους να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοϊό είτε αξιόπιστο αρνητικό τεστ.

Μπορεί στην παρούσα φάση το κυβερνητικό επιτελείο να απέφυγε να επεκτείνει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πέραν των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και των υγειονομικών, ωστόσο στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου επεξεργάζονται πολλά εναλλακτικά σχέδια για την αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού πληθυσμού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Γνώμονας, άλλωστε, για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι η ειλημμένη απόφαση ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει και για να συμβεί αυτό πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των ανεμβολίαστων Ελλήνων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, θα ενταθεί το πλέγμα των περιορισμών, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τους οποίους θα έρχονται αντιμέτωποι όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Σε αυτή τη φάση, ο βασικός περιορισμός είναι η υποχρέωση να υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικά τεστ τα οποία θα είναι μοριακά ή rapid και όχι self tests.

Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι ότι τα έξοδα για τα συγκεκριμένα τεστ θα βαρύνουν τους ίδιους τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι για να διεκπεραιώσουν μια σειρά από δραστηριότητες ή συναλλαγές θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Σε επόμενη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια και μπαρ) αποκλειστικά σε COVID-free έτσι ώστε να εισέρχονται εκεί μόνο εμβολιασμένοι.

Τέρμα τo δωρεάν τεστ

«Από τη στιγμή που η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει τον δωρεάν εμβολιασμό για όλους τους πολίτες, και μάλιστα με επιλογή για τον καθέναν του εμβολίου της αρεσκείας του, αίρεται η υποχρέωση του κράτους για δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Οποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, είτε θα μείνει σπίτι του για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, είτε θα πληρώνει το τίμημα που αντιστοιχεί στην οικονομική επιβάρυνσή του με τα έξοδα για τα τεστ στα οποία θα υποβάλλεται».

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν οι επί πληρωμή διαγνωστικοί έλεγχοι των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν με τη νέα σχολική χρονιά.

Στην κυβερνητική ηγεσία ευελπιστούν ότι η πίεση που θα ασκηθεί με μέτρα αυτού του είδους θα αυξήσει την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα μιας κρίσιμης μάζας πολιτών που διακατέχονται ακόμη και από διχασμό και ανασφάλεια. Τις προηγούμενες ημέρες η χώρα μας έσπασε διαδοχικά το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών καθώς και των 5 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.

Εμβολιασμένο το 62% των ενηλίκων

Από τους υπολογισμούς που γίνονται, μάλιστα, με βάση και τα κλεισμένα ραντεβού -ο ρυθμός τους μειώνεται ίσως και λόγω των θερινών διακοπών που έχουν ξεκινήσει- έχει εμβολιαστεί το 62% των ενήλικων Ελλήνων.

Υπό άλλες συνθήκες και αν υπολογιστεί και ο αριθμός όσων έχουν ήδη νοσήσει και φτάνουν περίπου στο 5% του συνολικού πληθυσμού, το επίπεδο αυτό θα ήταν πολύ κοντά στον στόχο για τη δημιουργία τείχους ανοσίας. Με δεδομένη, όμως, την υψηλή ταχύτητα μετάδοσης που παρουσιάζουν τα νέα στελέχη του ιού και κυρίως η μετάλλαξη «Δέλτα», ο πήχυς για την επίτευξη της ανοσίας έχει ανέβει αρκετά ψηλότερα.

Δεν είναι, εξάλλου, λίγοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ενστερνίζονται τις απόψεις επιστημόνων οι οποίοι επιμένουν ότι η φόρα της πανδημίας είναι τέτοια που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «σε κάποια φάση της ζωής μας όλοι θα νοσήσουμε από τον κορωνοϊό». Το ζητούμενο, σημειώνουν οι ίδιοι, είναι «όταν συναντηθούμε με τον ιό να είμαστε εμβολιασμένοι».

Διότι, όπως εξηγούν, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη Βρετανία, παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση στις βαριές νοσήσεις και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αντίστοιχη, εξάλλου, είναι και η εικόνα στη χώρα μας όπου, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ είναι δυσανάλογα μικρή συγκριτικά με άλλες περιόδους που το ποσοστό των εμβολιασμένων ήταν μικρότερο.

Επιστροφή (;) της μάσκας παντού

Αν όμως η ασπίδα του εμβολιασμού λυγίζει, ιδίως στα δημοφιλή ελληνικά τουριστικά θέρετρα, τα νέα μέτρα είναι θέμα χρόνου να επιβληθούν, εστιασμένα όχι αναγκαστικά στη διασκέδαση (όπως καθολική απαγόρευση μουσικής ή απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα), αλλά και με επέκταση σε νέα πεδία και κυρίως σε σημεία με έντονο συνωστισμό. Στα σημεία αυτά, άλλωστε, «η μάσκα δεν έφυγε ποτέ», σχολιάζουν με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες, υπενθυμίζοντας ότι στις ΗΠΑ οι μάσκες επανήλθαν (αφού καταργήθηκαν για λίγο) στους κλειστούς χώρους, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει «ακόμη λίγος χρόνος», δηλαδή τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα πριν από τη μεγάλη έξοδο του Δεκαπενταύγουστου, ώστε να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι εκδρομείς από τα αστικά κέντρα.

Επενδύοντας σε αυτό το διάστημα, «εσείς που δεν έχετε ακόμα εμβολιαστεί, σπεύστε να εμβολιαστείτε, προστατεύετε πάνω απ’ όλα τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας, αλλά συνεισφέρετε και στη μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε να τελειώσει επιτέλους ο εφιάλτης της πανδημίας», δήλωσε από το Ρέθυμνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Και αυτό γιατί «τα δύσκολα είναι μετά», δηλαδή με την επιστροφή της κύριας μάζας των αδειούχων του Αυγούστου στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τα αρμόδια κυβερνητικά χαρτοφυλάκια να προετοιμάζονται πυρετωδώς για όλα τα πιθανά σενάρια.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com