Καμπανάκι για την εστίαση στη Μαγνησία αποτελούν τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) καθώς δείχνουν ότι ο κλάδος σύμφωνα τόσο με τα στοιχεία του 2025 όσο και με τα πρώτα διαθέσιμα δεδομένα του 2026 διέρχεται μία δύσκολη περίοδο.
Μετά την κατάρρευση του 2020 λόγω της πανδημίας, ο κλάδος κατέγραψε ανάκαμψη, καθώς ο κύκλος εργασιών στον νομό σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε από τα 75,8 εκατ. ευρώ το 2021 στα 113,4 εκατ. ευρώ το 2022, ανήλθε στα 137 εκατ. ευρώ το 2023 και κορυφώθηκε το 2024 στα 151 εκατ. ευρώ.
Το 2025, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε σημαντική κάμψη και διαμορφώθηκε στα 148,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση περίπου 1,5% σε σχέση με το 2024. Πρόκειται για την πρώτη αρνητική μεταβολή μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια.
Οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους πρώτων υλών, ενέργειας και μισθοδοσίας, ενώ η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών παραμένει πιεσμένη από την ακρίβεια κι αυτό αποτυπώνεται και στον κλάδο.
Ανάλογη είναι η εικόνα και από τα πρώτα στοιχεία του 2026. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Μαγνησία εμφανίζει ελαφρώς χαμηλότερο κύκλο εργασιών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, γεγονός που δείχνει ότι η επιβράδυνση συνεχίζεται και κατά τη φετινή χρονιά, αν και μεσολαβούν οι καλοκαιρινοί μήνες όποτε εκτιμάται ότι θα υπάρχει τόνωση των ταμείων, αφού το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου κύκλου εργασιών πραγματοποιείται κατά το δεύτερο και κυρίως το τρίτο τρίμηνο, όταν κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στον Βόλο, το Πήλιο και τις Βόρειες Σποράδες.
Πάντως, ειδικά για τις Σποράδες, όπου η εστίαση εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, το 2025 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 73,9 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2026 παραμένουν παραδοσιακά χαμηλά, καθώς η τουριστική περίοδος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, γεγονός που δεν επιτρέπει ασφαλείς συγκρίσεις.
Ανάλογη εικόνα και στην υπόλοιπη Θεσσαλία
Η ίδια τάση καταγράφεται και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η περίοδος της μεταπανδημικής εκρηκτικής ανάπτυξης ολοκληρώνεται σταδιακά, με όλες τις τοπικές αγορές να εμφανίζουν πλέον σαφώς πιο ήπιους ρυθμούς μεταβολής.
Η Λάρισα εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά εστίασης της Περιφέρειας, με κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε το 2025 στα 174,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, και εκεί τα πρώτα στοιχεία του 2026 δείχνουν οριακή υποχώρηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση επιβράδυνσης.
Στα Τρίκαλα, ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 73,7 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2026 κινείται ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά έχει περάσει σε φάση σταθερότητας μετά τις έντονες αυξήσεις των προηγούμενων ετών.
Στην Καρδίτσα, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,6 εκατ. ευρώ το 2025, παραμένοντας αισθητά υψηλότερος από τα προ πανδημίας επίπεδα. Και εδώ, όμως, τα πρώτα στοιχεία του 2026 καταγράφουν μικρή υποχώρηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.













