MobileΚΟΡΥΦΑΙΕΣΜαγνησίαΤοπικά

Μαγνησία: Επέλαση του καύσωνα με ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες από σήμερα

Πολύ δύσκολη αναμένεται να είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, καθώς το θερμόμετρο στον Βόλο θα ξεπερνά τους 40 βαθμούς κελσίου που σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία θα δημιουργήσουν μια αφόρητη ζέστη.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για τον πιο δυνατό καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών και ο οποίος μπορεί να συγκριθεί με τον αντίστοιχο του 1987.
Η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να αγγίξει, αν όχι να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς κελσίου, ενώ ίδια θα παραμείνει η κατάσταση μέχρι και τουλάχιστον την Πέμπτη. Μάλιστα για αύριο Τρίτη στον Βόλο σύμφωνα με το meteo.gr η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 41 βαθμούς κελσίου.
Στο Βελεστίνο σήμερα η θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμη και τους 43 βαθμούς κελσίου. Ίδια κατάσταση θα επικρατεί και στον κάμπο του Αλμυρού, όπου από αύριο Τρίτη θα έχουμε 40 βαθμούς κελσίου.
Και χθες οι Βολιώτες πλημμύρισαν τις παραλίες για να δροσιστούν και πόλη ερήμωσε από πολύ νωρίς.
Επίσης χθες λειτούργησαν και κλιματιζόμενοι χώροι στην πόλη για την καλύτερη δροσιά των πολιτών.
Γενικώς προβλέπεται μια πολύ δύσκολη κατάσταση, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν στον κόσμο να μην προβαίνει σε άσκοπες μετακινήσεις.

Κλιματιζόμενες αίθουσες

Στον Βόλο και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας άνοιξαν ήδη τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες για τους πολίτες που δεν έχουν κλιματιστικά στα σπίτια τους και αναζητούν λίγη δροσιά.

Ο Δήμος Βόλου λειτουργεί έως και αύριο Τρίτη 3 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, το ΚΑΠΗ «Θεόφιλος», στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και το Κοινωνικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων (Αραχώβης 1 και Μπότσαρη).

Επίσης οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν την κλιματιζόμενη αίθουσα που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας στο κτίριο που στεγάζεται (Ιωλκού και Αναλήψεως, 3ος όροφος), από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και 19:00.

Οι αίθουσες παραμένουν ανοιχτές τουλάχιστον έως και αύριο Τρίτη 3 Αυγούστου, προκειμένου να προστατεύονται οι πολίτες που στερούνται κλιματισμού στα καταλύματά τους από τον καύσωνα. Σε περίπτωση που το κύμα καύσωνα συνεχιστεί θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για ενδεχόμενη παράταση των έκτακτων μέτρων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112- ΕΚΑΒ 166).

Επίσης σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες μπορούν επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στα τηλέφωνα 6944185068 και στα 24213-52464, 24213- 52459.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Συμφώνα με τα νέα έκτακτα μέτρα που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς των επόμενων ημερών, με εντολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που εμπλέκονται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Με ανάλογες ενέργειες καλούνται, σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα, να δράσουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμοι.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4, περιλαμβάνεται ο νομός Μαγνησίας, αλλά και η Λάρισα.
Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, θα ισχύσουν σήμερα τα ίδια ακριβώς μέτρα και αποφάσεις, που είχαν αποφασιστεί από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στις 30.6.21.
Τα μέτρα αφορούν την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας του Νομού Μαγνησίας για σήμερα Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να γίνει αντίστοιχα και από τους Δήμους (βάση νέας εγκυκλίου της ΓΓΠΠ).
Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρηση- καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.
Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.
Η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων μπορεί μέσω των Υπηρεσιών της αλλά και μέσω του μητρώου ιδιωτών μηχανημάτων έργου όλο το εικοσιτετράωρο να συνεισφέρει οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο, κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς.

Nα αποφεύγονται
εργασίες που μπορεί
να προκαλέσουν πυρκαγιά
από αμέλεια

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι συμφώνα με νέα μέτρα που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς των επόμενων ημερών, στην Π.Ε. Λάρισας και Π.Ε. Μαγνησίας (κατηγορία κινδύνου 4), συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους προκειμένου να αποφευχθούν ενέργειες πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες υπαίθρου. Επίσης, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com