Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 21:18
Τοπικά

Μολυσματικά απόβλητα, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία στο ΠΕΔΥ Βόλου






Μολυσματικά απόβλητα, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία φέρεται να αποθηκεύει  το ΠΕΔΥ στο πάρκινγκ του πρώην ΙΚΑ στον Βόλο, όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι κλιμακίου της Δ Νσης Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων,στις εγκαταστάσεις φυλάσσεται μια “βραδυφλεγής” βόμβα.

Οι ελεγκτές της Δημόσιας Υγείας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τόνους μολυσματικών αποβλήτων στοιβαγμένους στο πάρκινγκ του ΙΚΑ καθώς η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας φέρεται να αρνήθηκαν να υπογράψουν σύμβαση με εταιρεία διαχείρισης, όπως προβλέπεται από το Νόμο. Θυμίζουμε πως η προηγούμενη σύμβαση έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Οι επιτόπιοι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα πετιούνται παράνομα στο πάρκινγκ του πρώην ΙΚΑ θέτοντας επί της ουσίας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αντί να καίγονται στον ειδικό κλίβανο, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Από το πρώην ΙΚΑ προκύπτει ότι έχει ζητηθεί κατ΄επανάληψη από την Υγειονομική Περιφέρεια να υπογράψει σύμβαση , αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Μάλιστα δεν υπάρχει κανένας εσωτερικός κανονισμός διαχείρισης αποβλήτων. Στον χώρο προσωρινής αποθήκευσης ιατρικών αποβλήτων επίσης δεν βρέθηκε καμία σήμανση και κανένα σύμβολο του μολυσματικού και επικίνδυνου. Τα μολυσματικά απόβλητα βρέθηκαν στο υπόστεγο του πάρκινγκ του προσωπικού , σε κοινή μάλιστα θέα . Τα απόβλητα ήταν  μέσα σε κουτιά και σκεπασμένα με σακούλες

Η αρχή έγινε με καταγγελίες στις 23 Νοεμβρίου και ενώ η Υγειονομική Περιφέρεια προχώρησε σε πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για υπηρεσίες σχετιζόμενες με απόβλητα .Οι ελεγκτές απαίτησαν να εκπονηθεί εσωτερικός κανονισμός διαχείρισης αποβλήτων και μέσα σε τρεις ημέρες να απομακρυνθεί από το ΙΚΑ η υγειονομική βόμβα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων

-Επικίνδυνα /μολυσματικά. Πρόκειται για απορρίμματα που έχουν μολυνθεί από ανθρώπινο αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά, πχ γάζες, επίδεσμοι, όργανα και εργαλεία μιας χρήσης, αλλά και παθολογο-ανατομικά απορρίμματα πχ ανθρώπινα μέλη, ιστοί. Αποτελούν το 15% των νοσοκομειακών αποβλήτων.

-Υψηλής επικινδυνότητας/ τοξικά. Αυτά είναι αιχμηρά αντικείμενα, χημικά ή φαρμακευτικά υπολείμματα.

Για τα αμιγώς μολυσματικά απορρίμματα ο νόμος προβλέπει καύση ή αποτέφρωση, ενώ για τα αμιγώς τοξικά αποτέφρωση.