Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024 13:34
ΒόλοςΤοπικά

Θηλυκές… συμμορίες στον Βόλο






Μαθητές αυτόπτες μάρτυρες περιστατικών εκφοβισμού, άσκησης βίας – Πέφτουν μαλλιοτραβήγματα για ένα αγόρι!

Συμμορίες… κοριτσιών, που φέρονται να έχουν ως κέντρο δράσης την περιοχή του Αγίου Νικολάου, καταγράφει άτυπη μαθητική έρευνα που διεξήχθη πριν από δύο μήνες. Μαθητές κατέγραψαν δράση συμμοριών γένους… θηλυκού με έφηβες να ασκούν βία, λεκτική ή σωματική σε πιο συνεσταλμένες συνομήλικές τους ή ακόμη και να μαλλιοτραβιούνται μεταξύ τους με μήλον της έριδος ένα αγόρι!

«Το τελευταίο διάστημα είναι έντονο το φαινόμενο των θηλυκών συμμοριών. Συνήθως τα αγόρια είναι πιο επιρρεπή σε βίαιες πράξεις, φαίνεται όμως ότι πλέον τα κορίτσια είναι εξίσου βίαια. Ομάδες κοριτσιών, που κυκλοφορούν κυρίως στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ασκούν λεκτική ή σωματική βία σε πιο συνεσταλμένα κορίτσια και δείχνουν να το ευχαριστιούνται. Πρόκειται για περιστατικά που αυξάνονται, όπως καταγράψαμε στην άτυπη έρευνά μας πριν από δύο περίπου μήνες και οφείλεται κυρίως στις απρόσωπες σχέσεις μεταξύ εφήβων και στην εξάρτησή τους από το διαδίκτυο», ανέφερε η μαθήτρια – μέλος του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου, Αναστασία Σκολαρίκη.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, μαθητές παρουσίασαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα, στο ΤΕΕ Μαγνησίας, με θέμα «Το ανήλικο πρόσωπο της παραβατικότητας». Ηταν μάλιστα αυτά τα ευρήματα, που σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, Σοφία Κανταράκη αποτέλεσαν την αφορμή για τη διοργάνωση της ημερίδας. «Οι μαθητές μας κατέγραψαν έξαρση της παραβατικότητας σε πλατείες και δρόμους, τις περισσότερες φορές για ασήμαντη αφορμή. Το ανησυχητικό είναι ότι καταγράφεται έξαρση της βίας και μεταξύ νεαρών κοριτσιών. Συμπλέκονται ακόμη και μαλλιοτραβήγματα στη μέση του δρόμου για διαφορές. Όλα αυτά ανησυχούν την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς», σημείωσε η κ. Κανταράκη.

Μαλλιοτραβήγματα για ένα αγόρι

Μάλιστα η Δήμητρα Αθανασάκη, μαθήτρια και μέλος του Ομίλου Δημοσιογραφίας, υπήρξε η ίδια αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού στο κέντρο του Βόλου και συγκεκριμένα κοντά στο δημαρχείο της πόλης. «Δύο κοπέλες έπαιξαν ξύλο γιατί διεκδικούσαν το ίδιο αγόρι» ανέφερε.

Η ίδια επικαλείται μαρτυρίες για νέους της ηλικίας της που έχουν αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά. «Εχω δει αλλά και έχω ενημερωθεί για εφήβους που κλέβουν μαγαζιά, μόλις αποσπαστεί η προσοχή των ιδιοκτητών τους. Είναι παιδιά που συναναστρεφόμαστε. Και δεν το κάνουν απαραίτητα επειδή μπορεί να βρίσκονται σε ανάγκη. Το κάνουν κι από μαγκιά», σημείωσε η ίδια, μιλώντας για νεανική παραβατικότητα που φθάνει στην ηλικία των 13 – 14 ετών!.

«Οι γονείς είναι εκείνοι που μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Οι γονείς έχουν φόρτο εργασίας, δεν έχουν ώρα για τα παιδιά τους και αυτό δημιουργεί στα παιδιά ψυχολογικά προβλήματα. Ταυτόχρονα προσπαθούν να γεμίσουν το κενό τους μέσα από παρέες στις οποίες υπάρχουν και άτομα που επιδρούν αρνητικά. Από την πλευρά μας εμείς οι νέοι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι όταν βλέπουμε τέτοια περιστατικά να τα αναφέρουμε για να προλαβαίνουμε καταστάσεις», σημείωσε από την πλευρά της η μαθήτρια Μαρία Θεανώ Βαούτη.

60% αυξήθηκε η παραβατικότητα

Στην ημερίδα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρήστος Στρατηγόπουλος, μίλησε για αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας σε ποσοστό 60%. «Τα ήδη αυξημένα στοιχεία παραβατικότητας και εγκληματικότητας των ανηλίκων ιδίως την τελευταία τριετία έχουν εκτοξευτεί. Από τις 4.229 περιπτώσεις που απασχόλησαν την Ελληνική Αστυνομία το 2020, φθάσαμε στις 6.780 περιπτώσεις το 2023. Η αύξηση είναι της τάξης του 60%. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει καταστεί πυρηνικά κοινωνικό και απαιτεί λύσεις πριν τεθεί εκτός κάθε ελέγχου. Δεν είναι παροδικό. Εχει ισχυρά στοιχεία ενδημικότητας, κάτι που σημαίνει ότι ήρθε για να μείνει και απαιτεί λύσεις που δεν μπορεί να δώσει αυτούσια η καταστολή», τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής», Ευθύμης Ζιγγιρίδης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή τέταρτη θέση στην Ευρώπη σε θέματα μπούλινγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο ο εκφοβισμός είναι σε έξαρση. Ένα στα τρία παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν πέσει θύματα μπούλινγκ και το 50% των μαθητών έχει δει τέτοια περιστασικά. «Αυτό το φαινόμενο δεν είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία και δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Σε μία κοινωνία στην οποία η βία είναι σε έξαρση, είναι φυσικό να καταγράφεται έξαρση της βίας και μέσα στα σχολεία. Ιδίως μετά τον κορονοϊό, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα», σημείωσε ο κ. Ζιγγιρίδης.

φωτο αρχείου