MobileΒόλοςΚΟΡΥΦΑΙΕΣΤοπικά

Βόλος: Παραδίδουν τα κλειδιά δεκάδες επαγγελματίες της εστίασης

Δεκάδες κλειδιά μαζί με μπρελόκ στα οποία αναγράφεται η διεύθυνση κάθε μιας από τις κλειστές επιχειρήσεις εστίασης στον Βόλο συγκεντρώνονται από το πρωί, κατά την πρώτη ημέρα της κινητοποίησης του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας. Σε ένα κουτί που στήθηκε στην είσοδο του προαυλίου του Αγίου Νικολάου επί της Ερμού, επαγγελματίες που επί μήνες βλέπουν τις επιχειρήσεις τους κλειστές, παραδίδουν τα κλειδιά των μαγαζιών τους σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος.

Από την πρώτη κιόλας ώρα της κινητοποίησης η συμμετοχή των καταστηματαρχών στη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας ήταν μαζική. Ιδιοκτήτες καφετεριών, μπαρ, εστιατορίων και τσιπουράδικων οι οποίοι στην «καλύτερη» περίπτωση δεν λειτουργούν τα μαγαζιά τους από τις αρχές Νοεμβρίου, στη χειρότερη παραμένουν με «λουκέτο» λόγω των περιοριστικών μέτρων επί δέκα μήνες, διεκδικούν το αυτονόητο: μέτρα στήριξης.

«Ακούμε συνεχώς για μέτρα και χρήματα δεν βλέπουμε. Το έχω πει πάμπολλες φορές. Εκτός από τα 800 ευρώ του Μαρτίου και το επίδομα των 534 ευρώ που κάποιοι επιχειρηματίες πήραν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 δεν έχουμε δει χρήματα ως αποζημίωση για τη ζημία των τελευταίων 11 πλέον μηνών. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι δάνεια που είτε θα επιστραφούν στο 100% είτε στο 50%. Και πάλι αρκετοί κατάφεραν να πάρουν χρήματα μόνο μέσω της τέταρτης επιστρεπτέας προκαταβολής. Στις τρεις πρώτες και στην τελευταία ελάχιστοι είχαν πρόσβαση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέτρα τύπου δανείου. Ζητούμε αποζημιώσεις για τους επαγγελματίες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Είμαστε κλειστοί και δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουμε», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Στέφανος Στεφάνου που έδωσε το παρών στο σημείο της κινητοποίησης.

Το παρών στην είσοδο του Αγίου Νικολάου έδωσαν αγανακτισμένοι επιχειρηματίες φορώντας τις μάσκες τους και τηρώντας τις αποστάσεις. «Είμαστε κλειστοί από αρχές Νοεμβρίου. Θεωρώ ότι ο κλάδος μας είναι ο πιο αδικημένος. Κλείσαμε και οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι εισπρακτικές μας κυνηγάνε και εμείς προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε στους εξωτερικούς χώρους με μέτρα τα οποία έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε», σημείωσε ο Παναγιώτης- ιδιοκτήτης τσιπουράδικου.

Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί για δύο ακόμη ημέρες. Και αύριο Τρίτη και μεθαύριο, Τετάρτη, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι θα συγκεντρώνονται κλειδιά κλειστών επιχειρήσεων εστίασης, στην είσοδο του προαυλίου του Αγίου Νικολάου. Επίσης επιχειρηματίες μπορούν να επικοινωνούν και με τα γραφεία του συλλόγου για την παράδοση των κλειδιών τους (τηλ. 2421027070).

Την ερχόμενη Πέμπτη τα κλειδιά θα αποσταλούν στην ΠΟΕΣΕ προκειμένου στη συνέχεια ο πρόεδρος και αντιπροσωπεία 99 επαγγελματιών να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας και να παραδώσουν το υλικό με ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μαζί με τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, οι επαγγελματίες της εστίασης υπογράφουν και έγγραφο στο οποίο συμπληρώνουν ενδεικτικά τα έξοδα μιας κλειστής επιχείρησης, αλλά και τα οικογενειακά τους έξοδα. Επίσης υπογράφουν ως «πρώην επαγγελματίες εστίασης» και υπεύθυνη δήλωση με την οποία ζητούν να ζήσουν:  «Σας παραδίδουμε με πόνο,  τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς, πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων , των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης. Πάρτε τα κλειδιά κι ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε».

Την κινητοποίηση των καταστηματαρχών εστίασης στηρίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας.

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com