Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024 01:30
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος – κορωνοϊός: Σε κάθε σπίτι ένα με δύο περιστατικά – Νωρίτερα φέτος η έξαρση- Ξεπουλάνε self test και μάσκες στα φαρμακεία






«Η κοινότητα αυτή την περίοδο βράζει. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν ένα με δύο τουλάχιστον περιστατικά με συμπτώματα γρίπης. Από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο οι ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών έχουν πενταπλασιαστεί εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης, η οποία συνήθως κορυφώνεται μετά τις γιορτές, φέτος όμως αυτό έγινε αρκετά νωρίτερα. Μέσα στις γιορτές, η κίνηση στα επείγοντα ήταν ακόμη πιο αυξημένη και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ενώ ο κορονοϊός κινείται στα συνήθη «κύματα», υπάρχει έξαρση της γρίπης. Τα περιστατικά κορονοϊού διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όμως τα περιστατικά γρίπης έχουν εικοσαπλασιαστεί» και ασθενείς με συνοσηρότητες καταλήγουν σε νοσηλεία».

Τα παραπάνω αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης για την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού που ταλαιπωρεί από την περίοδο πριν τις γιορτές τον πληθυσμό.

Ο ίδιος μάλιστα με παρέμβασή του τονίζει την ανάγκη ύπαρξης επικαιροποιημένων δεδομένων για το φορτίο άλλων λοιμώξεων, πέραν του κορονοϊού για την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος υγείας και τη λήψη έγκαιρα στοχευμένων μέτρων πρόληψης. Όπως μάλιστα σημειώνει, «ενώ για τον κορονοϊό καταγράφονται κάθε εβδομάδα μερικές δεκάδες χιλιάδες τεστ, για τη γρίπη αντίστοιχα γίνονται μόνο λίγες εκατοντάδες, με αποτέλεσμα να υποδιαγγιγνώσκεται σε όσους με συμπτώματα γρίπης γεμίζουν αυτές τις μέρες κυρίως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αλλά και τις πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές της χώρας»

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης : Τα περιστατικά κορονοϊού διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όμως τα περιστατικά γρίπης έχουν εικοσαπλασιαστεί

Στο 20% η θετικότητα στον κορονοϊό

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες διενεργήθηκαν 8.400 rapid test και ανευρέθηκαν 1.521 θετικά (18.08%). Από τις 1.521 περιπτώσεις, οι 836 αφορούν άνδρες και οι 685 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 54,84 έτη.

Στη Μαγνησία σε σύνολο 128 rapid test βρέθηκαν 27 θετικά (21.09%) που αφορούν σε 13 άνδρες και 14 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 59 έτη.

Πίεση στο Αχιλλοπούλειο

Χαρακτηριστικό είναι ότι πρωτοχρονιά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου, με συμπτώματα γρίπης και κορονοϊού έκαναν εκατοντάδες Βολιώτες. Την πρώτη ημέρα του χρόνου τα περιστατικά που εξετάστηκαν στο ΤΕΠ ήταν πάνω από 250, με τον προϊστάμενο του Τμήματος, Ηλία Καραμέτο να μιλά για αύξηση των προσερχόμενων κατά 30% – 40%.

«Τα περιστατικά την πρώτη ημέρα του έτους ξεπέρασαν τα 250. Γενικώς όμως το τελευταίο διάστημα βλέπουμε σε καθημερινή βάση πάνω από 220 περιστατικά», ανέφερε ο κ. Καραμέτος για την πίεση που δέχεται το τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Αχιλλοπουλείου».

Κοκτέιλ γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού στέλνουν ασθενείς κάθε ηλικίας στα επείγοντα αναζητώντας ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα. «Εχουμε πολλά περιστατικά γρίπης και κορονοϊού, που αφορούν κυρίως σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους αλλά και σε άτομα μέσης ηλικίας», σημειώνει ο κ. Καραμέτος.

Δεν είναι μόνο το κοκτέιλ ιώσεων που οδηγεί ολοένα και περισσότερους στο Νοσοκομείο. «Τα κλειστά ιδιωτικά ιατρεία αλλά και η μεγάλη επισκεψιμότητα που είχαμε για τις γιορτές συνέβαλλαν στην αύξηση των περιστατικών κατά 30% – 40%» αναφέρει.

Το έργο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δυσκολεύει, καθώς και οι ίδιοι οι γιατροί δεν είναι άτρωτοι. «Εχουμε γιατρούς που νοσούν και οι ίδιοι και χρειάστηκε να συμβάλλουν στα επείγοντα και συνάδελφοι από άλλα τμήματα», είπε ο κ. Καραμέτος.

 

Ηλίας Καραμέτος: Τα περιστατικά την πρώτη ημέρα του έτους ξεπέρασαν τα 250

Η αυξημένη προσέλευση ασθενών στα ΤΕΠ δημιούργησε ουρές και πολύωρη αναμονή.

Aσθενείς  χρειάστηκε να περιμένουν ακόμη και πέντε ώρες μέχρι να καταφέρουν τα εξεταστούν από γιατρό. Χαρακτηριστική η περίπτωση άνδρα με αναπνευστικό πρόβλημα που προσήλθε στο νοσοκομείο στις 11 το πρωί και έως τις 4:15 το απόγευμα δεν είχε κληθεί για να εξεταστεί.

Ουρές στα φαρμακεία

Πίεση υπάρχει και στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μαγνησίας, Κωνσταντίνο Ματσιόλη, αυτή την περίοδο ξεπουλάνε μάσκες και τεστ. «Αυτό είναι θετικό καθώς ο κόσμος δείχνει μία ωριμότητα ως προς τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει πριν έρθει σε επαφή με φίλους και οικογένεια», σχολιάζει.

Επίσης ανάρπαστα γίνονται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η ζήτηση μάλιστα είναι τόσο μεγάλη, που πολλές φορές, εφημερεύοντα φαρμακεία αδειάζουν παρά τις προμήθειες που έχουν κάνει σε σιρόπια, παστίλιες για τον λαιμό, ρινικά σπρέι και γαργάρες. Ελλείψεις παρατηρούνται και σε αντιβιώσεις που χορηγούν γιατροί όταν τα συμπτώματα επιμένουν.

«Γενικώς η κίνηση είναι μεγάλη στα φαρμακεία είτε για τεστ και μάσκες είτε για φάρμακα, την ίδια όμως ώρα ο κόσμος δεν φαίνεται διατεθειμένος να εμβολιαστεί είτε για την γρίπη είτε για τον κορονοϊό, μολονότι έχουμε ακόμη σχεδόν δύο μήνες χειμώνα μπροστά μας», αναφέρει ο κ. Ματσιόλης.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ