1 2
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024 18:31
ΒόλοςΤοπικά

Οκτώ παιδιά με στρεπτόκοκκο στο Νοσοκομείο Βόλου






Νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου – Σημαντικό να ελέγχονται τα συμπτώματα εγκαίρως, πριν το μικρόβιο προχωρήσει, λέει η διευθύντρια του τμήματος

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί τις τελευταίες μέρες η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς εκτός όλων των άλλων περιστατικών έχει να αντιμετωπίσει περιστατικά παιδιών με στρεπτόκοκκο, τα οποία χρήζουν νοσηλείας προκειμένου να λάβουν ενδοφλέβια θεραπευτική αγωγή και να ανακάμψουν.

Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Αναστασία Αναστασίου- Κατσιαρδάνη μιλώντας χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έκανε γνωστό ότι στο τμήμα νοσηλεύονται συνολικά 22 παιδιά, από τα οποία τα 12 νοσούν από διάφορες λοιμώξεις, ενώ οκτώ απ’ αυτά διαγνώστηκαν με στρεπτόκοκκο και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους. Τους χορηγείται ενδοφλέβια αγωγή, με τους γιατρούς να είναι διαρκώς κατά πάνω τους, παρακολουθώντας την εξέλιξη της υγείας τους.

Εκτός από τα περιστατικά που νοσηλεύονται, αρκετά παιδιά μεταφέρονται από τους γονείς τους και στα Επείγοντα. Αφού γίνει το ειδικό τεστ που δείχνει αν ένα παιδί είναι θετικό σε στρεπτόκοκκο ή όχι, ακολουθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις. Ανάλογα με την κλινική εικόνα και τα ευρήματα των εξετάσεων οι γιατροί αποφασίζουν αν χρειάζεται νοσηλεία ή όχι.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι εξαιτίας του θορύβου που έχει δημιουργηθεί και όχι αναίτια, καθώς καταγράφεται αυξητική τάση κρουσμάτων σε μικρά παιδιά, οι γονείς «υποψιασμένοι» προσέρχονται και ζητούν τη συνδρομή των γιατρών προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν τυχόν υποτροπή, που μπορεί να τους βάλλει σε μεγαλύτερους μπελάδες.

«Σε περίπτωση που κριθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει εισαγωγή στην Παιδιατρική Κλινική, οι γιατροί δίνουν θεραπευτική αγωγή για το σπίτι. Τονίζουμε όμως πάντα στους γονείς να είναι προσεκτικοί και αν δούνε κάτι ανησυχητικό ή ο πυρετός να επιμένει να επιστρέψουν στο Νοσοκομείο», αναφέρει η κ. Αναστασίου- Κατσιαρδάνη.

Υπάρχει αυξητική τάση

Σύμφωνα με την κ. Κατσιαρδάνη αυτό που προβληματίζει τους γιατρούς είναι η αυξητική τάση κρουσμάτων. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ανάλογη έξαρση και μάλιστα σε παιδιά. Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής λέει πως αυτό οφείλεται στις επιδημιολογικές αλλαγές που έχουν επέλθει, μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η κ. Αναστασίου επίσης σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Βεβαίως έχουμε περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Ε ίναι μικρόβιο και προκαλεί λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν σωστά στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο, πρέπει άμεσα οι γονείς να επιδιώξουν να υποβληθεί σε εξετάσεις το παιδί.

«Επίσης ο στρεπτόκοκκος μπορεί να ξεκινήσει με μία φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα. Ο γονιός δεν πρέπει να επαναπαυτεί. Οφείλει να ακολουθήσει τις ιατρικές οδηγίες που θα τού δοθούν, ώστε να μην επιδεινωθεί η υγεία του παιδιού και δημιουργηθούν επιπλοκές», πρόσθεσε η κ. Αναστασίου- Κατσιαρδάνη.

Αναστασία
Αναστασίου- Κατσιαρδάνη: Σημαντικό να ελεγχθούν τα συμπτώματα τα πρώτα εικοσιτετράωρα14

Πονοκέφαλος για γονείς οι παιδικές αντιβιώσεις

Την ώρα πάντως που έχει σημάνει συναγερμός σε όλα τα επίπεδα, οι γονείς ζούνε με τον Εφιάλτη των ελλείψεων σε παιδικές αντιβιώσεις. Στα Νοσοκομεία η αγωγή που λαμβάνουν τα παιδιά για λοιμώξεις και μικρόβια όπως ο στρεπτόκοκκος είναι ενδοφλέβιες και δεν υφίσταται πρόβλημα. Όταν όμως χορηγείται αγωγή για το σπίτι θα πρέπει να αγοραστούν συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία όμως απουσιάζουν από τα περισσότερα ράφια, με αποτέλεσμα οι γονείς να βρίσκονται σε απόγνωση μέχρι να τα εξασφαλίσουν και οι γιατροί να υποχρεώνονται πολλές φορές να αλλάξουν θεραπεία, αν είναι εφικτό αυτό, ώστε τα μικρά παιδιά να λάβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει.

Πολλές φορές πέφτουν έξω… τα strep test

Στο Νοσοκομείο Βόλου οι γιατροί μόλις εξετάσουν ασθενή, είτε πρόκειται για παιδιά είτε για μεγαλύτερους και τα συμπτώματα παραπέμπουν σε στρεπτόκοκκο, αμέσως δίνουν εντολές να υποβληθούν σε strep test, ώστε να εξακριβωθεί ή όχι ότι υπάρχει μικρόβιο.

Τέτοια τεστ υπάρχουν και στο εμπόριο τα οποία πολλές φορές σπεύδουν να προμηθευτούν κυρίως γονείς. Σύμφωνα με τους γιατρούς ακόμη και αν η ένδειξη είναι αρνητική την ώρα που θα γίνει, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και καλό θα είναι να επικοινωνούν με παιδίατρο, διότι δεν αποκλείεται να «πέσει έξω» το τεστ, να μην «πιάσει» το μικρόβιο διότι ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί 100%.

Εγκύκλιος του ΕΟΔΥ για καταγραφή

Στο Νοσοκομείο Βόλου όπως και σ’ όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα εστάλη εγκύκλιος του ΕΟΔΥ και ζητείται να καταγράφονται όλα τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου, καθώς παρατηρείται αύξηση.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ