Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 00:35
Κόσμος

ΟΗΕ: Συμφωνία εκεχειρίας υπέγραψαν οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη

Το αρθρο  2της συμφωνίας προβλέπει «πάγωμα» όλων των συμφωνιών  με ξένες δυνάμεις  – Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη – Αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας ο Ερντογάν – «Καλή είδηση» λέει η ΕΕ
Τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Facebook η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, αναρτώντας βίντεο από την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.





Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Μετά από διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, με επικεφαλής την απεσταλμένη Στεφανί Ουίλιαμς, η Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή «5 + 5» κατέληξε σε αυτό που ο Οργανισμός χαρακτήρισε «σημαντικό σημείο καμπής προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».

«Παγώνουν» αμυντικές συμφωνίες με ξένες δυνάμεις 

Το πιο σημαντικό άρθρο στη συμφωνία είναι το 2, που υπαγορεύει τα εξής: Όλοι οι ξένοι μαχητές πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε διάστημα 90 ημερών. Επιπλέον, αναφέρει πως «παγώνουν» όλες οι συμφωνίες που αφορούν σε στρατιωτικές συνεργασίες ή συνεργασίες ασφαλείας με ξένες δυνάμεις, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα.

Της συμφωνίας, που συνήφθη στη Γενεύη μετά από συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών εκπροσώπων της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, θα ακολουθήσουν πολιτικές συζητήσεις στην Τυνησία τον επόμενο μήνα.

Μπορέλ: «Καλή είδηση»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε ως «καλή είδηση» τη σημερινή ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

«Ξέρουμε πολύ καλά πως η εφαρμογή θα είναι πιο δύσκολη από τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του Μπορέλ.

Όμως η επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων είναι «μια προϋπόθεση που τίθεται από την ΕΕ για τη στήριξη που έχουμε υποσχεθεί», υπενθύμισε.

«Αυτές οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης», επέμεινε.

Η ΕΕ έχει εξαρτήσει την οικονομική και πολιτική στήριξή της προς τη Λιβύη από τρεις προϋποθέσεις: μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου και την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου.

«Όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες, θα δώσουμε συνέχεια στις δεσμεύσεις μας. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει πιο γρήγορα από τη μουσική. Πρέπει να περιμένουμε», σχολίασε. Η ΕΕ εξετάζει κυρίως το ενδεχόμενο να διορίσει έναν ευρωπαίο ειδικό αντιπρόσωπο για να συνοδεύσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε σήμερα τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Λιβύη, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας».