Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 23:59
ΒόλοςΤοπικά

Ο Βόλος τίμησε την απελευθέρωσή του (φωτο και βίντεο)






Με τον Εθνικό Υμνο να ακούγεται ηχογραφημένος από ηχητικές εγκαταστάσεις κι όχι από τα χείλη στρατιωτών, χωρίς στρατιωτικό άγημα και απουσία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βόλου που φέτος για πρώτη φορά δεν απέδωσε τον Εθνικό Υμνο και δεν παιάνισε τον Εωθινό στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, γιορτάστηκε χθες η επέτειος των 76 ετών της απελευθέρωσης του Βόλου από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Στην εκδήλωση που έγινε χθες το πρωί, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό λόγω κορωνοϊού. Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών αλλά και οργανώσεων έδωσαν το «παρών» με αποστάσεις και μάσκες, δίνοντας το μήνυμα της διάσωσης της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα στην προστασίας της δημόσιας υγείας που απειλείται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου υπογράμμισαν τη σημασία της ιστορικής μνήμης ιδίως σε εποχές δύσκολες όπως η σημερινή.

«Η έννοια της ελευθερίας είναι σύμφυτη με την έννοια του ελληνισμού. Η απελευθέρωση της πόλης του Βόλου από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής γιορτάζεται σήμερα (σ.σ. χθες). Και είναι οφειλόμενη η τιμή που αποτίουμε σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας. Τέτοιες εκδηλώσεις χρειάζονται γιατί όχι μόνο ενισχύουν την ιστορική μας μνήμη, αλλά αποτελούν και την πυξίδα, ώστε στο μέλλον να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές», τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Βόλου Θάνος Θεοδώρου ανέφερε: «Συμπληρώνονται σήμερα(σ.σ. χθες) 76 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης μας από τις κατοχικές ναζιστικές δυνάμεις. Το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποδίδουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που παλέψανε για τα ιδανικά της ελευθερίας μας».

Μετά την εκδήλωση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στους τόπους μαρτυρίου και θυσίας για την ελευθερία και συγκεκριμένα, στις φυλακές Αλεξάνδρας, στην πλατεία Ελευθερίας και στην Κίτρινη Αποθήκη, ενώ το απόγευμα στις 5.30 έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των ομαδικώς εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στο 6ο χλμ της οδού Βόλου – Λάρισας, σημεία όλα αναφοράς και μνήμης της νεότερης ιστορίας του Βόλου