1 2
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024 20:59
ΜαγνησίαΤοπικά

Κάρλα: Πρώτη μήνυση από πληγείσα επιχείρηση για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

Πλημμυρισμένη έκταση στο χωριό Καλαμάκι του δήμου Αγιάς, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, Λάρισα, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. Η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα σταδιακά υποχωρεί και απομακρύνεται ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα παρακάρλια χωριά στη Μαγνησία και τη Λάρισα, αφού η ροή των νερών του Πηνειού προς την περιοχή βαίνει μειούμενη αλλά και έχει ανοίξει η σήραγγα μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων που αποστραγγίζει τη λίμνη μεταφέροντας νερά προς τον Παγασητικό Κόλπο. Οι κάτοικοι όμως στο Στεφανοβίκειο, τον Ριζόμυλο και τα Κανάλια της Μαγνησίας, όπως και στα χωριά Σωτήριο, Αχίλλειο, Μόδεστος και Αμυγδαλή της Λάρισας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και με το φόβο της υπερχείλισης της Κάρλας, που λόγω των πλημμυρών έφτασε και ξεπέρασε τα επίπεδα του 1962 όταν άρχισε η αποξήρανσή της. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Ιδιοκτήτης μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας ζητά την ποινική δίωξη Αγοραστού, Νασίκα και εργολάβου δημόσιου έργου στην Κάρλα, για την ολοσχερή καταστροφή που υπέστη- Οι ευθύνες του ΥΠΑΠΕΝ και του ΟΣΕ

Πολύ ακριβά «πλήρωσε» ο ιδιοκτήτης μίας μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας που λειτουργεί στις παρακάρλιες περιοχές την αβλεψία και τα λάθη της περιφέρειας Θεσσαλίας, του δήμου Ρήγα Φεραίου και του εργολάβου που είχε αναλάβει την εργολαβία κατασκευής αρδευτικού έργου στην περιοχή του Στεφανοβικείου.

Το αρδευτικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Στεφανοβικείου και αφορά στην κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού στην πεδινή περιοχή, δυτικά της λίμνης Κάρλας, εντός του Θεσσαλικού κάμπου, λειτούργησε ως «φράγμα» με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, οι μεγάλοι όγκοι νερού να υπερκαλύψουν την περιοχή και να βυθιστεί στις λάσπες η επιχείρησή του κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι ζημιές που υπέστη ανέρχονται σε 100.000 και πλέον ευρώ, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαγγελματική του επιβίωση.

Πριν από λίγες μέρες ο Βολιώτης επιχειρηματίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου και ζητά την ποινική δίωξη του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα, του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας του έργου. Η μήνυση επίσης στρέφεται κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς επίσης και του νόμιμου εκπροσώπου του ΟΣΕ.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μήνυση που κατατίθεται στον Βόλο από πληγέντα επιχειρηματία, που ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης για τις ζημιές που υπέστη, εξαιτίας μη έγκυρης αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στις παρακάρλιες περιοχές.

«Κινδύνεψε η ζωή μας»

Ο μηνυτής περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις δραματικές ώρες που βίωσε, όταν εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κάρλα και ειδικότερα στην περιοχή μεταξύ Στεφανοβικείου και Ριζομύλου.

Οπως τονίζει, ούτε η περιφέρεια, ούτε ο δήμος, αλλά ούτε ο ΟΣΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος φρόντισαν να λάβουν μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα από την υπερσυγκέντρωση υδάτων στο σημείο που βρισκόταν το εργοτάξιο του εργολάβου που είχε αναλάβει τα αρδευτικά έργα, με αποτέλεσμα να πνιγούν τα πάντα.

«Στην προσπάθειά μας να διασώσουμε τις όρνιθες και τα μηχανήματα της επιχείρησή μας, κινδύνευσε η ζωή του πατέρα μου, καθώς παρασύρθηκε από την ορμή των υδάτων και ευτυχώς προλάβαμε με τη βοήθεια και του αδελφού μου, να τον τραβήξουμε και να καταφύγουμε επάνω στη σιδηροδρομική γραμμή που είναι σε υψηλότερο σημείο, ώστε να αποφύγουμε τον βέβαιο πνιγμό μας, έχοντας τεθεί σε διακινδύνευση το έννομο αγαθό της ζωής μας», σημειώνει χαρακτηριστικά και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση εκτείνεται σε μία αγροτική έκταση 24.820 τ.μ., είναι πλήρως αναπτυγμένη, διαθέτοντας μάλιστα και κατάστημα λιανικής πωλήσεως στον Βόλο, όπου πωλούνται τα παραγόμενα πτηνοτροφικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον μηνυτή κατά τη διάρκεια των πλημμυρών καταστράφηκε ολοσχερώς ο εξοπλισμός της επιχείρησης, ενώ ανυπολόγιστες επίσης ήταν οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και στις ζωοτροφές. Μάλιστα μ’ έναν πρώτο υπολογισμό και με βάση τιμολόγια που προσκομίζει μαζί με φωτογραφικό υλικό, ο θιγόμενος επαγγελματίας αναφέρει πως η ζημιά κοστολογείται σε τουλάχιστον 102 χιλιάδες ευρώ.

Περιγράφοντας εξάλλου πως εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στη μήνυσή του αναφέρει: «Κατά την κατασκευή του έργου, εναποθετήθηκαν παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή μεγάλοι όγκοι χωμάτων, που λειτούργησαν κατά το χρονικό διάστημα εκδήλωσης της θεομηνίας, ως αναχώματα –φράγματα, των καταρρεόντων υδάτων με κατεύθυνση από δυσμάς (από το βουνό Καραντάο), προς ανατολάς, ήτοι προς τη λίμνη Κάρλα, με αποτέλεσμα να ανακόψουν τη ελεύθερη και ακώλυτη ροή των υδάτων, επί της σιδηροδρομικής γραμμής, να μην αφήσουν αυτά να κατέλθουν κατάντη αυτής και εντός της λεκάνης απορροής που δημιουργείται μεταξύ του βουνού και της σιδηροδρομικής γραμμής, όπου βρίσκεται το ακίνητό μου, ο μεγάλος όγκος νερού δε μπορούσε να διαφύγει αυτό δια μέσω των υποκείμενων της σιδηροδρομικής γραμμής γεφυρών, λόγω της απόφραξής τους, με τους όγκους των χωμάτων, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι ανωτέρω αναφερόμενες ζημίες».

Για τη ζημία που υπέστη ο επιχειρηματίας υπέβαλε δήλωση στο πρόγραμμα ΑΡΩΓΗ, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η αρμόδια επιτροπή προέβη σε αυτοψία στην επιχείρησή του, με τον ίδιο να υποβάλει παράλληλα και όλα τα προαναφερόμενα προτιμολόγια για την απόδειξη του είδους και του ύψους της ζημίας που υπέστη και περιμένει να αποζημιωθεί.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ