Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024 05:18
ΜαγνησίαΤοπικά

Φεύγουν άρον – άρον οι Αμερικανοί: Οικονομικό πλήγμα για τη Μαγνησία

Το θολό τοπίο γύρω από το μέλλον της 1ης ΤΑΞΑΣ και η αποχώρηση 500 και πλέον πεζοναυτών από Γεωργούλα και Στεφανοβίκειο






 

Με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο επιβεβαιώνονται οι φόβοι που εκφράζονταν εδώ και έξι μήνες αναφορικά με το μέλλον της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο. Ο κύβος ερίφθη. Οι αμερικανοί πεζοναύτες αποχωρούν από τη Μαγνησία, όχι γιατί τελείωσε η συνεκπαίδευσή τους με τους Έλληνες συναδέλφους τους, αλλά διότι δεν υπάρχει πλέον για εκείνους στρατιωτικό «αντικείμενο» στην περιοχή, από τη στιγμή που η έδρα της Αεροπορίας Στρατού μεταφέρθηκε προσωρινά στον Τύρναβο.

Πρόκειται για περίπου 550 πεζοναύτες των ΗΠΑ οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια «μοίραζαν» την στρατιωτική τους ζωή μεταξύ του Στρατοπέδου Γεωργούλα και του Στεφανοβικείου, συμμετέχοντας και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην οικονομική ζωή του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Πολλοί, άλλωστε, είχαν επιλέξει να διαμένουν εκτός στρατοπέδου έχοντας φέρει στην Ελλάδα και στον Βόλο τις οικογένειές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μισθώσεις που θα χαθούν για ακίνητα, αυτοκίνητα leasing και μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν στηρίζοντας δυναμική την εστίαση και τον τουρισμό στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, εδώ και μιάμιση εβδομάδα οι αμερικανοί αξιωματικοί των ταγμάτων πεζοναυτών που βρίσκονται στον Βόλο, έχουν λάβει εντολή να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την αποχώρησή τους από την περιοχή.

Μάλιστα εγκαταστάσεις όπως μαγειρεία, ιατρεία και άλλες υποδομές, που είχαν δημιουργηθεί με ευθύνη του αμερικανικού στρατού για την εξυπηρέτηση των πεζοναυτών του, έχουν αρχίσει και «ξηλώνονται».

Επαγγελματίες στη Νέα Ιωνία που όλα αυτά τα χρόνια είδαν τα «ταμεία» τους να ζεσταίνονται, όπως επίσης και στον Βόλο και την περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου βρίσκονται τις τελευταίες μέρες υπ’ ατμόν αντιλαμβανόμενοι το οικονομικό πλήγμα που θα υποστεί η περιοχή από αυτή τη δυσμενή εξέλιξη.

Λίγα χρόνια αφότου αποσοβήθηκε ο κίνδυνος απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα από την περιοχή, έρχεται τώρα η συγκεκριμένη εξέλιξη με την απομάκρυνση των αμερικανών πεζοναυτών, για να σημάνει πάλι «κόκκινο συναγερμό» στην τοπική κοινωνία.

Το θολό τοπίο και η αβεβαιότητα…

Σημειώνεται πως η αποχώρηση των αμερικανών επισπεύστηκε καθώς παραμένει θολό το τοπίο σχετικά με την «επόμενη ημέρα» στην Αεροπορία Στρατού, με τον χρόνο να πιέζει σ’ όλα τα επίπεδα, καθώς εκτός από τους 500 και πλέον αμερικανούς πεζοναύτες θα πρέπει να συνυπολογιστούν άλλες 500 οικογένειες στρατιωτικών που θα αποχαιρετίσουν τον νομό Μαγνησίας, με την απόφαση να έχει ισχύ για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αν και εφόσον τελικά δε ληφθεί απόφαση για παραμονή της 1ης ΤΑΞΑΣ στη Μαγνησία.

Στρατιωτικοί κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μετά τις νέες εξελίξεις τόνιζαν πως «αν δεν υπάρξει μία στιβαρή παρέμβαση από την κυβέρνηση η υποβάθμιση της Μαγνησίας θα είναι μεγάλη» και υπογράμμιζαν πως «το ενδεχόμενο μεταφοράς της ταξιαρχίας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας δε μπορεί να είναι λύση που θα γίνει αποδεκτή εύκολα» και παρέπεμπε στην ανάγκη να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις από το πολιτικό προσωπικό και τους τοπικούς φορείς, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο του οριστικού λουκέτου της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο.

Πριν από λίγες μέρες εξάλλου αρμόδιες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», επισημαίνοντας πως η τελική απόφαση βαρύνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την κυβέρνηση.

Μέχρι, ωστόσο, να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις το στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο βρίσκεται επί έξι μήνες κάτω από τα νερά της λίμνης Κάρλας, η διοίκηση της 1ης ΤΑΞΑΣ στεγάζεται προσωρινά στο στρατόπεδο του Τυρνάβου, ενώ τα πτητικά μέσα επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, όπου είναι το «σπίτι» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την «Κ» στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο κατασκευής νέου αεροδρομίου αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί χώρος, ούτε στη Θεσσαλία αλλά ούτε σε άλλη περιοχή που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού. Επίσης, ανασταλτικοί παράγοντες σε αυτή την επιλογή είναι ο χρόνος περάτωσης των έργων αλλά και το κόστος που είναι δεδομένο ότι θα εκτοξευθεί.

Η επιστολή Κουρέτα

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές Φεβρουαρίου για το θέμα απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ζητώντας πάση θυσία η 1η ΤΑΞΑΣ να παραμείνει στην έδρα της.

«Αναλαμβάνω προσωπική δέσμευση για εκπόνηση σχεδίου απάντλησης των υδάτων από την περιοχή του Στεφανοβικείου μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο και παράλληλα την προώθηση των απαραίτητων έργων υποδομής για την προστασία του στρατοπέδου από ανάλογα φαινόμενα τα επόμενα χρόνια.

Νομίζω πως συμφωνείτε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλέσουμε νέα τραύματα στην ήδη πολύπαθη Θεσσαλία και στους κατοίκους της, που κάνουν τεράστιο αγώνα για να σταθούν στα πόδια τους.

Παραμένω στη διάθεσή σας για τη συνεργασία και την εξεύρεση λύσεων που θα οδηγήσουν στην έξοδο της Θεσσαλίας από την κρίση που της προκάλεσε η φύση, χωρίς να παραλείπονται και τα ανθρώπινα λάθη», υπογράμμιζε μεταξύ άλλων τότε ο κ. Κουρέτας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακόμη, το θέμα επανάφερε στον πρωθυπουργό πριν από λίγες μέρες και ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, στη συνάντηση που έγινε με τους αυτοδιοικητικούς στο Μαξίμου.

Ο κ. Νασίκας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως ο δήμος είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει άλλη έκταση για να μετεγκατασταθεί εκεί η 1η ΤΑΞΑΣ, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι θα ζητήσει από το ΥΕΘΑ να διερευνήσει το θέμα, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του δημάρχου.