Κόσμος

EgyptAir: Στα τρία χιλιόμετρα βάθος ψάχνουν για τα μαύρα κουτιά

Με υποβρύχια ρομπότ ψάχνουν πλέον οι Αιγύπτιοι για το κουφάρι του Airbus A-320 της EgyptAir που συνετρίβη βόρεια της Αλεξάνδρειας την περασμένη εβδομάδα. Στόχος ο εντοπισμός των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους, τα οποία και θα δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα για τα αίτια της συντριβής.

Την ένταξη του υποβρυχίου στις δυνάμεις που διεξάγουν την έρευνα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Φατάχ αλ Σίσι εξηγώντας ότι αυτό γίνεται για να ερευνηθούν οι περιοχές όπου τα νερά είναι πολύ βαθιά προειδοποιώντας ότι οι έρευνες για την καταστροφή θα πάρουν καιρό.

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για τη συντριβή του Airbus 320 ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι εξακολουθούν να εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και ζήτησε να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.

«Ερευνητικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε από το υπουργείο Πετρελαίου, έχουν ένα υποβρύχιο που μπορεί να φτάσει 3.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα», δήλωσε ο Σίσι απευθυνόμενος σε υπουργούς και βουλευτές που είχαν συγκεντρωθεί για τα εγκαίνια ενός εργοστασίου λιπασμάτων στο λιμάνι Νταμιέτα. «Σήμερα κινήθηκε προς την κατεύθυνση της περιοχής της συντριβής του αεροπλάνου, επειδή εργαζόμαστε σκληρά για να ανακτήσουμε τα μαύρα κουτιά».

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο μαύρων κουτιών συνεχίζονται στα δυσπρόσιτα βάθη της Μεσογείου, καθώς μόνο αυτά μπορούν να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή του μοιραίου Airbus A320.

Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο, επιβεβαιώνοντας την είδηση ότι το αεροσκάφος είχε εκπέμψει αυτόματα μηνύματα για την ύπαρξη καπνού στο πιλοτήριο, σύμφωνα με ερευνητές από το Γαλλικό Γραφείο Ερευνών Δυστυχημάτων.

 

Πηγή: protothema.gr