Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 09:20
Κόσμος

Τουρκία: Έμπορος οργάνων συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης






Στη σύλληψη υπόπτου για διακίνηση οργάνων προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Ο Ισραηλινός Μπόρις Βόλφμαν, ο οποίος βρισκόταν στις λίστες της Interpol για τη δραστηριότητά του στο παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, είχε μόλις προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Βόλφμαν που κυκλοφορούσε με ψευδώνυμο, είχε ταξιδέψει από την Μπανγκόκ, ενώ λέγεται ότι «προσπαθούσε να πείσει Σύρους πρόσφυγες να πουλήσουν τα όργανά τους».

Μάλιστα, είχε ήδη ξεκινήσει τις επαφές του και είχε συμφωνήσει με μικρά νοσοκομεία της Τουρκίας να πραγματοποιηθούν οι επεμβάσεις.

Προ μηνών έξι ακόμα ύποπτοι κατηγορήθηκαν για παράνομη διακίνηση ανθρώπινων οργάνων και παράνομη μεταμόσχευση σε Κόσοβο, Αζερμπαϊτζάν και Σρι Λάνκα.

Όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα, όσοι δέχονταν τα όργανα πλήρωναν περίπου 70.000 ευρώ, ενώ οι «δότες» λάμβαναν μόλις λίγες εκατοντάδες ευρώ.

Ο Βόλφμαν, ο οποίος αναμένεται να απελαθεί στο Ισραήλ, είχε εντοπίσει τους επίδοξους δότες μέσω αγγελίας σε εφημερίδες.

Επισημαίνεται, πως όσοι από το κύκλωμα που είχε δομήσει ο Ισραηλινός είχαν υποβληθεί στην επέμβαση αφαίρεσης οργάνου δεν είχαν λάβει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, ενώ ένας νεαρός άνδρας έμεινε παράλυτος μετά την αφαίρεση νεφρού.