Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικουρικές: Συνεχείς περικοπές, αλλά δεν φτάνουν






Με βήματα προσέγγισης, αλλά χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα.

Σε μια ύστατη προσπάθεια για προσέγγιση στο θέμα των επικουρικών, ο υπουργός Eργασίας κ. Κατρούγκαλος, προσήλθε χθες αργά το βράδυ στο ραντεβού με τους θεσμούς, με νέα βελτιωμένη πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δέχτηκε περικοπές ύψους 300-350 εκατ. ευρώ, περιμένοντας και από τους δανειστές να μειώσουν τις απαιτήσεις τους.

Στη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν 3-4 εναλλακτικές προτάσεις αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να περιοριστεί το εύρος των μειώσεων στις επικουρικές. Οι προτάσεις προβλέπουν μικρή αύξηση για 6 χρόνια ή αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα για 3 χρόνια.

Κυβερνητικά στελέχη προσερχόμενα στη συνάντηση έκαναν λόγο για θετικά μηνύματα και κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα για να αναζητηθεί κοινός τόπος.

«Καλό θα ήταν στην εαρινή σύνοδο να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας» τόνισε υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου.

Το υπουργείο Εργασίας δέχεται  περικοπές ύψους 350 εκατ. ευρώ από συντάξεις, υπολογίζοντας να εξασφαλίσει άλλα 250 εκατ ευρώ από την αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα και επιπλέον 100 εκατ ευρώ από την αξιοποίηση- ρευστοποίηση της περιουσίας του ενιαίου επικουρικού ταμείου.

Το ΔΝΤ στην προηγούμενη συνάντηση επέμενε σε περικοπή ύψους 700 εκατ ευρώ μόνο από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και  εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ενώ η ΕΕ δεχόταν πιο ήπια μείωση ύψους 500 εκατ ευρώ  και εφαρμογή του «κανόνα βιωσιμότητας» ελληνικής προέλευσης βάσει του οποίου μέρος από τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την αξιοποίηση της περιουσίας του ύψους 2,4 δισ ευρώ.

Με δεδομένο ότι η ετήσια δαπάνη του ενιαίου επικουρικού για την καταβολή των τρεχουσών συντάξεων και ποσοστού των αναδρομικών ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 3 δισ  ευρώ ( δαπάνη 2015) η μείωση των επικουρικών θα πρέπει να κυμανθεί μεσοσταθμικά 21%-23% για να βγουν οι αριθμοί.

Έτσι η “κόκκινη γραμμή” άμυνας στις περικοπές στις συντάξεις υποχωρεί κάτω από τα 1.300 ευρώ ( άθροισμα κύριας και επικουρικής ) από 1.400 προκειμένου να βγει ο λογαριασμός και να κλείσει  η συμφωνία.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι δεν μπορεί να περάσει από την κυβέρνηση αλλά και από τη Βουλή μείωση επικουρικών συντάξεων της τάξης των 500 ή πολύ περισσότερο των 700 ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάλιστα επισήμαιναν, ότι ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς τις δύο άλλες παραμέτρους (εισφορές και περιουσία) το έλλειμμα του ταμείου  ύψους 1,2 δισ. ευρώ έως το 2024  δεν καλύπτεται.

Αντίθετα το χάσμα στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις  φαίνεται ότι έχει γεφυρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αποδέχτηκαν την τελευταία ελληνική πρόταση που καταλήγει σε ποσοστό αναπλήρωσης 40,7% για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, μετά από 40 χρόνια ασφάλιση. Η κλίμακα που συμφωνήθηκε προβλέπει τους εξής συντελεστές.

έως 15 χρόνια ασφάλισης 0,77
16-18χρ                   0,84
19-21                       0,89
22-24                       0,955
25-27                       1,03
28-30                       1,21
31-33                       1,42
34-36                       1,59
37-39                       1,795
40- 42    χρόνια        2%

 

Πηγή: protothema.gr