Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 02:19
Ελλάδα

Έφεραν στην Αθήνα 2.300 μετανάστες από την Ειδομένη και δεν ξέρουν που να τους βάλουν






Στο κλειστό γυμναστήριο του Ταε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι από τους 2.300 μετανάστες και πρόσφυγες που τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες είχαν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη και είχαν αποκλείσει την κίνηση των τρένων από και προς την ΠΓΔΜ. Στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Αλγερία και το Μπαγκλαντές καθώς τους πολίτες αυτών των χωρών δεν δέχονταν στο σκοπιανό έδαφος οι αρχές της ΠΓΔΜ.

Ομως, ο συγκεκριμένος χώρος, που έχει παραχωρηθεί εδώ και περίπου 20 ημέρες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, φιλοξενεί ήδη περίπου 700 άτομα που είχαν οικειοθελώς επιστρέψει στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, όπως διευκρίνισε στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης. Είναι, δε, ενδεικτικό της κατάστασης αβεβαιότητας το γεγονός ότι η παραχώρηση στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής λήγει το αργότερο στις 18 Δεκεμβρίου και το στάδιο θα πρέπει να εκκενωθεί.

Ως εναλλακτική λύση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, κάποιοι μετανάστες αναμενόταν να τοποθετηθούν στον καταυλισμό του Ελαιώνα και άλλοι στο στάδιο χόκεϊ του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού όπου η δημοτική αρχή διαμαρτύρεται για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Για τη μεταφορά των μεταναστών στην Αθήνα χρησιμοποιήθηκαν 45 λεωφορεια στα οποία επιβιβάστηκαν μετά την επιχείρηση της αστυνομίας το πρωί της Τετάρτης στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων.

Αντί όμως να επιλέξουν τη στέγη και τη διατροφή που τους εξασφάλισαν οι δημοτικές αρχές, οι περισσότεροι απο τους μετανάστες με το που κατέβηκαν από τα λεωφορεία κινήθηκαν προς τους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου ώστε να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας.

Τους πρόσφυγες επισκέφθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επισήμανε πως η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των μεταναστών, αλλά δε θα επιτρέψει να επαναληφθούν καταστάσεις όπως εκείνη που είχε δημιουργηθεί στην Πλατεία Βικτωρίας.

Δεν αποκλείεται πάντως να ανοίξουν και άλλοι κλειστοί χώροι προκειμένου να φιλοξενήσουν τους μετανάστες την ώρα που καθημερινά φτάνουν στην Αθήνα χιλιάδες άνθρωποι από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

 

Πηγή: protothema.gr