Ελλάδα

Ειδομένη: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Μετά από 10 ώρες ολοκληρώθηκε η επιχείρηση από την αστυνομία απομάκρυνσης των μεταναστών που βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Πριν από λίγη ώρα η αστυνομία, η οποία είχε διακόψει την κυκλοφορία στην εθνική οδό προς Ειδομένη επέτρεψε τη διέλευση προς το χωριό και τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει να έρχονται. Συνολικά από το πρωί, 46 λεωφορεία με μετανάστες, που απομακρύνθηκαν από την αστυνομία έφυγαν από τον χώρο και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα.

Αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό, έχουν μπει μέλη εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ και προσπαθούν να οργανώσουν ξανά τον χώρο προκειμένου να συνεχίσουν να υποδέχονται απρόσκοπτα πρόσφυγες που ξεκίνησαν να έρχονται από εδώ για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ελεύθερη η διέλευση στην ουδέτερη ζώνη για Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς

Σκηνές που εγκαταλείφθηκαν ξαφνικά, παιχνίδια πεταμένα, παπούτσια, τρόφιμα μισοφαγωμένα και απόλυτη ησυχία συνθέτουν πλέον το σκηνικό στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ στο ύψος της Ειδομένης. Μετά τη δεκάωρη αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών, επετράπη το απόγευμα η είσοδος στον καταυλισμό, δημοσιογράφων, εθελοντών και μελών ΜΚΟ.

Προηγουμένως, σε επιχείρηση της αστυνομίας, που ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί, απομακρύνθηκαν με συνολικά 46 λεωφορεία, περισσότεροι από 2000 μετανάστες που βρίσκονταν σχεδόν τρεις εβδομάδες στο σημείο, ευελπιστώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα. Οι σιδηροδρομικές γραμμές απελευθερώθηκαν προκειμένου να επιτραπεί ξανά η διέλευση αμαξοστοιχιών που είχαν “μπλοκάρει” τις τελευταίες μέρες στα σύνορα. Περιμετρικά τους, παρέμεναν μόνο οι άδειες σκηνές, ενώ συνεργεία του δήμου Παιονίας καθάριζαν από τα σκουπίδια όλο τον καταυλισμό.

Αργά το απόγευμα ξεκίνησε και η ροή προσφύγων, που ανέμεναν σε σημείο 15 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη προκειμένου να ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση και να τους επιτραπεί εκ νέου η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη. Λεωφορεία φτάνουν πλέον στον καταυλισμό και οι επιβάτες τους -όλοι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί- περνούν τους ελέγχους με σχετικά γρήγορες διαδικασίες και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ