1 2
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024 22:29
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στην Αθήνα για τις νέες τουρκικές προκλήσεις: Η Άγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος ανοιχτά των Ιμίων






Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα για τη φαινομενικά «αθώα» πλεύση τουρκικού ερευνητικού στα ανοιχτά των Ιμίων σε μια περίοδο που «ξαφνικά» η Τουρκία ζητεί τη δημιουργία περιβαλλοντικών πάρκων μέσω συνεργασίας, συνδιαχείρισης δηλ. στο Αιγαίο και την ίδια ώρα που αυξάνει τις παραβιάσεις Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Επί του πρακτέου η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κατ’ ελάχιστο το αναθεωρητικό δόγμα της που έχει ως αιχμή του τη «Γαλάζια Πατρίδα». Αυτό το δείχνει καθημερινά με παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, με τη συνεχιζόμενη ύπαρξη του casus belli, με ασκήσεις όπως οι πρόσφατες «Θαλασσόλυκος» και «Efes», η οποία μάλιστα είναι κατεξοχήν αποβατική άσκηση και φέτος διενεργήθηκε με τη συμμετοχή και του μίνι αεροπλανοφόρου «Anadolu» απέναντι από την Χίο και με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε σχετική ανάρτηση να τονίζει μεταξύ άλλων:

«Αφού οι πεζοναύτες κατέλαβαν με επιτυχία το νησί – στόχο, οι καθορισμένοι στόχοι καταστράφηκαν και η τουρκική σημαία υψώθηκε στην περιοχή». Στο ίδιο πλαίσιο δεν θα πρέπει κανείς να παραβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το διάβημα της ελεγχόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης στην Λιβύη για τις έρευνες επ’ ωφελεία της Ελλάδας νότια της Κρήτης και φυσικά το ζήτημα των περιβαλλοντικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, για τα οποία η Άγκυρα ζητεί συνεργασία, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχουν νησιά και περιοχές στο Αιγαίο που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα πάρκα της όπου αυτή θέλει, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει τονίσει πως αυτά θα γίνουν σε Εθνικά Χωρικά Ύδατα.

Η ‘Αγκυρα, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», προχώρησε σε μια κίνηση η οποία μπορεί να ενταχθεί στο «παιχνίδι» που παίζει η Τουρκία και με το περιβάλλον. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και συγκεκριμένα ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε στις 17 Μαΐου NAVTEX με την οποία ανακοίνωσε την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Tubitak Marmara» κατά μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο από τις 20 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου για επιστημονικές, περιβαλλοντικές δηλ. έρευνες.

Το «Tubitak Marmara» απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης στις 25 Μαΐου και κατευθύνθηκε νότια κατά μήκος των τουρκικών ακτών, διενεργώντας επιστημονικές έρευνες επί της στήλης του ύδατος. Το πρωί της Κυριακής έριξε προσωρινά άγκυρα στα 5,5 ναυτικά μίλια βόρεια των Ιμίων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε ξανά τον πλου του με κατεύθυνση νότια, πλέοντας ανατολικά των Ιμίων, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία θεωρεί «γκρίζες» περιοχές όπως αυτή των Ιμίωνστην Αθήνα υπήρξε προβληματισμός μήπως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αποπειραθεί να πλεύσει μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, επικαλούμενο επιστημονικές έρευνες και επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει τη δική της οπτική για τη συγκεκριμένη περιοχή μέσω μιας φαινομενικά «αθώας» δραστηριότητας όπως οι επιστημονικές μετρήσεις επί της στήλης του ύδατος.

Τουρκία: Σε συζητήσεις με την Κίνα για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη

Σε συζητήσεις με την Κίνα για πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη βρίσκεται η Τουρκία και σύμφωνα με το CGTN Turk οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.

Η τουρκική έκδοση του κινεζικού δικτύου επικαλείται τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ο οποίος σε συνέντευξή του στο πλαίσιο επίσκεψης στην Κίνα είπε μεταξύ άλλων ότι «εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων εντός λίγων μηνών».


Ο ίδιος επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν ευρείες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, αναφέροντας ότι οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στην Τουρκία.

«Η συνεργασία μας με την Κίνα στον πυρηνικό τομέα χρονολογείται από το 2016 και υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με κινεζική εταιρεία στον πυρηνικό τομέα. Από τότε, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στην (Ανατολική) Θράκη, μια από τις σημαντικές περιοχές ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα έχουμε μπροστά μας έναν πιο στέρεο οδικό χάρτη και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις με αυτή την εταιρεία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας.