Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:38
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο στις 13:00 για την αλλαγή ηγεσίας του Αρείου Πάγου






Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως στις 13:00 υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει και να αποφασίσει τον ορισμό ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η σύγκληση του υπουργικού γίνεται μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνένεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την άρνηση της ΝΔ.

Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη μείζον θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην πολιτική κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για την αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Μόλις χθες εξάλλου η κόντρα ανάμεσα σε Μέγαρο Μαξίμου και ΝΔ πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις με την ανταλλαγή επιστολών. Από τη μία ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ζήτησε συναίνεση από την ΝΔ για να προχωρήσει σε αλλαγές στα πρόσωπα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, αν και η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να λέει «όχι», καθώς η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται ηθικά να κάνει αλλαγές στη Δικαιοσύνη λίγο πριν στηθούν κάλπες για εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιλέξει τα νέα πρόσωπα για τις θέσεις του προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ενώ τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών εκλογών δείχνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει χάσει την πολιτική νομιμοποίηση για τέτοιες επιλογές.

Η επιστολή Καλογήρου στον Μητσοτάκη για την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Την ώρα που η επιλογή της κυβέρνησης για να προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια, εν μέσω προεκλογικής περιόδου (και μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές προκάλεσε αντιδράσεις από κόμματα, συνταγματολόγους και δικαστές, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έστειλε επιστολή του στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας συναίνεση στο θέμα.
Συγκεκριμένα ανέφεραν από το υπουργείο Δικαιοσύνης:
«Αναφορικά με το θέμα της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ο Υπουργός, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου απέστειλε επιστολή στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία επισημαίνει την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής και απευθύνει πρόσκληση, η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Η άρνηση της ΝΔ: Δεν συναινούμε σε μια «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία»

Η απάντηση που δόθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από την Πειραιώς ήταν ένα ηχηρό «όχι», με τον αρμόδιο τομεάρχης της ΝΔ Νίκο Παναγιωτόπουλο να ενημερώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να συναινέσει σε μια «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία».

Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.
Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.
Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr