Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 20:25
ΜαγνησίαΤοπικά

Κορωνοϊός – Βόλος: 742 νεκροί από την έναρξη της πανδημίας






Πάνω από 4.000 οι θάνατοι στα Νοσοκομεία της Στερεάς και της Θεσσαλίας από την αρχή της πανδημίας…

Με πολλές χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και εκατοντάδες νεκρούς κάθε εβδομάδα, εξακολουθεί να απειλεί τη χώρα μας η πανδημία του κορωνοϊού.

Ανεξάρτητα αν οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι ο ιός απειλεί κυρίως τους ηλικιωμένους και όσους έχουν σοβαρά νοσήματα, οι αριθμοί θα πρέπει να μας προβληματίζουν ΟΛΟΥΣ και να κάνουμε έστω τα βασικά για την προστασία τη δική μας και γενικότερα της δημόσιας υγείας.

Το 2022 δεν ήταν τελικά το έτος που θα άφηνε πίσω του την πανδημία. Αυτό μαρτυρούν οι 14.118 θάνατοι μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου 2022 από τους 34.916 που κατέγραφε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 έφθασαν τους 764, ενώ αμέσως μετά έρχεται το “Αχιλλοπούλειο” Νοσοκομείο Βόλου με 742 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2022.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:

Στον πίνακα φαίνονται και κάποιες αλλαγές στην κατάταξη των Νοσοκομείων, με το ΓΝ Λάρισας να βελτιώνει τη θέση του σε αντίθεση με το Πανεπιστημιακό Λάρισας που καταγράφει τους περισσότερους μέσα στο 2022. Με βάση μάλιστα τους θανάτους το 2022, τα δύο Νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, Χαλκίδας και Λαμίας, ακολουθούν στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα! Λαμίας

Επίσης το Νοσοκομείο Λαμία κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε. Η πίεση που δέχτηκε το Νοσηλευτικό Κατάστημα της Φθιώτιδας γενικά μέχρι τον Νοέμβριο, με περισσότερες νοσηλείες σε Κλινική και ΜΕΘ ακόμη και από τα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας, δυστυχώς αποτυπώθηκε και σε ανθρώπινες απώλειες.

Πολύ ψηλά όπως σημειώσαμε, είναι και το Νοσοκομείο Χαλκίδας με το μεγαλύτερο πρόβλημα την ίδια περίοδο, να εντοπίζεται κυρίως τον τελευταίο μήνα (Δεκέμβριος). Τα δύο αυτά Νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, όμως αντιμετώπισαν από την αρχή της πανδημίας και τα πιο σοβαρά περιστατικά όλης της Περιφέρειας και ειδικά της Λαμίας και σε επίπεδο ΜΕΘ.

Οι θάνατοι στη Φθιώτιδα

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το LamiaReport από την αρχή της πανδημίας έχει καταγράψει 20 λιγότερους θανάτους στο Νοσοκομείο Λαμίας (8 το πρώτο εξάμηνο κι άλλους 12 το δεύτερο εξάμηνο του 2022). Η διαφορά αυτή υπάρχει γιατί έχουν ενσωματωθεί θάνατοι ασθενών οι οποίοι απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στο 2022, οι ασθενείς κατέληξαν με την άφιξη τους στα Επείγοντα του Νοσοκομείου και δεν τους καταγράψαμε επίσης σε αυτό.

Ο θάνατος όμως είναι θάνατος, όπου κι αν κατέληξε ο ασθενής και δυστυχώς τα 475 θύματα του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας προκαλούν μεγάλο πόνο. Μέσα στο 2022 είχαμε τους 210 από αυτούς (προσωρινά στοιχεία μέχρι 30/12).

Στον παρακάτω πίνακα καταγράφουμε τις απώλειες στη Φθιώτιδα ανά έτος και για τον τελευταίο χρόνο ανά μήνα.

*Σίγουρα κάποια νούμερα από τα παραπάνω είναι μεγαλύτερα, καθώς κάποιοι ασθενείς δεν ανέτρεξαν ποτέ σε βοήθεια σε κάποιο Νοσοκομείο ή δεν αναφέρθηκε ποτέ ότι ήταν θετικοί στον ιό.

Αν και είναι φανερή η μείωση των θανάτων τους τελευταίους δύο μήνες, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και σοβαρό. Και δυστυχώς αυτόν τον χειμώνα, υπάρχει μεγάλη έξαρση στη γρίπη που κάνει ακόμη πιο αναγκαία την υπενθύμιση για την τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας. Μέτρα, ομολογουμένως υπερβολικά κάποια από αυτά και για μεγάλο – αναίτια – διάστημα, εντούτοις περιόρισαν σημαντικά την ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού και ακόμη περισσότερο των υπολοίπων ιώσεων.

Πηγή: LamiaReport