MobileΜαγνησίαΤοπικά

Η ΕΤΒΑ «ενταφιάζει» το Εμπορευματικό στην περιοχή του Βελεστίνου
Τον ενταφιασμό ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού ετών, που προβλέπει τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή του Βελεστίνου, ενόψει της αξιoποίησης του λιμανιού του Βόλου και της ηλεκτροκίνησης, έργα που διεκδίκησε σύσσωμη η Μαγνησία, καθώς δημιουργούνται νέες προοπτικές στον νομό, προτείνει εμμέσως πλην σαφώς η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, με τη μελέτη 115 σελίδων που παρουσίασε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρήγα Φεραίου ο διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Ψωμάς.

Τη στιγμή που ο νομός διεκδικεί το Εμπορευματικό Κέντρο στο Βελεστίνο, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί στο επίκεντρο της ευρύτερης οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας της ευρύτερης Θεσσαλίας με τη διακίνηση εμπορευμάτων, προϊόντων, αγαθών και άλλων ειδών, καθώς θα συνδέει το Βελεστίνο με όλους τους πυλώνες διακίνησης αγαθών, όπως το λιμάνι του Βόλου, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, αλλά και με σημεία επιβίβασης εμπορευμάτων σε άλλες περιοχές της χώρας, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προτείνει την αξιοποίηση 7.000 στρεμμάτων (από τα οποία αξιοποιήσιμα είναι μόνο τα 3.000, αφού τα υπόλοιπα είναι δασικά) στον Άγιο Γεώργιο και 234 στρεμμάτων αντίστοιχα στο Αερινό, για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου με βιομηχανική και ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διατροφικής τεχνολογίας και μικτό εμπορευματικό κέντρο προσανατολισμένο στην διακίνηση αγροτοκτηνοτροφικών και διατροφικών προϊόντων στο Αερινό, στα πρότυπα μίας νέου τύπου Βιο-Οικονομικής βιομηχανικής περιοχής.

Η πρόταση παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρήγα Φεραίου προχθές Δευτέρα και κυριάρχησε ο προβληματισμός, ενώ εκφράστηκαν ενστάσεις, αλλά έμειναν και αναπάντητα ερωτήματα.

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και βουλευτές. Παρευρέθηκε ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος. Οι υπόλοιποι απέστειλαν εκπροσώπους.

Στις τοποθετήσεις του ο κ. Μπουκώρος έθεσε μία σειρά από προβληματισμούς εστιάζοντας στον σχεδιασμό για δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου, έργο που αποτελεί σημαντική υποδομή και αποτελεί διεκδίκηση της Μαγνησίας τις τελευταίες δεκαετίες και που μπορεί να αλλάξει την παραγωγική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία της Μαγνησίας. Επίσης αναφερόμενος στη μελέτη της ΕΤΒΑ έθεσε ορισμένα ερωτήματα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη βιο-οικονομική περιοχή τόσο στον πρωτογενή τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφους, όσο και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν και μάλιστα με επιτυχία στον κλάδο της αγροκτηνοτροφίας και της διατροφικής αλυσίδας.

«Ο δρόμος που προτείνεται είναι άγνωστος και χρειάζεται προσοχή. Μακάρι να αποδειχτεί καινοτόμος, ωστόσο πιστεύω βαθύτατα ότι δεν πρέπει να ακυρωθεί η προσπάθεια για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου, άσχετα αν θα υλοποιηθεί η μελέτη περί βιο-οικονομικής περιοχής», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι είναι θετικό ότι για πρώτη φορά υπάρχει μία μελέτη για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας στην περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου και εμφανίστηκε υπέρμαχος της συγκεκριμένης πρότασης, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Θανάσης Ψαθάς παρουσιάζοντας την πρόταση υποστήριξε ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία στην ΕΕ, μέσω των οποίων μπορούν να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις και υπέδειξε στο Σώμα «να αρπάξει» την ευκαιρία.

Ξεκαθάρισε ακόμη πως σε περίπτωση που ο δήμος αρνηθεί την πρόταση θα πρέπει να καταβάλει, όπως είχε συμφωνηθεί, 90.000 ευρώ στην ΕΤΒΑ για τη μελέτη που εκπόνησε, ενώ σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που του έγιναν ξεκαθάρισε ότι για να είναι υλοποιήσιμη η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να προηγηθεί η σύνταξη ειδικού πολεοδομικού σχεδίου. Ένα ακόμη ζήτημα που ως φαίνεται ενισχύει τις επιφυλάξεις και τον προβληματισμό.

Υπό το βάρος του κινδύνου να ληφθεί μία απόφαση που θα στρέφεται κατά των συμφερόντων της περιοχής και ευρύτερα της Μαγνησίας και με δεδομένη την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη διαβούλευση τελικά έγινε αποδεκτή η πρόταση που κατατέθηκε από δημοτικούς συμβούλους για τρίμηνη διαβούλευση επί των προτάσεων της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Θα τοποθετηθούν σχετικά οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικές κοινότητες και στη συνέχει το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο.

Οι ενστάσεις

Ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας μιλώντας στη συνεδρίαση επισήμανε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στη μελέτη, όμως, μετά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν δημόσια, επισήμανε ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς και αποδέχεται να υπάρξει τρίμηνη διαβούλευση για να τοποθετηθούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο δήμος σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι περιβαλλοντικά θωρακισμένες και κάλεσε να μην «κυριαρχήσει η μιζέρια κάποιων που δεν θέλουν να προχωρήσει το έργο».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χαράλαμπος Πάσχος τόνισε ότι η παράταξή του είναι υπέρ των επενδύσεων, αρκεί να υπάρχει η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Εξέφρασε ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις για το επιχειρηματικό πάρκο στον Άγιο Γεώργιο, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του δημάρχου, για τον οποίο είπε ότι υποχρεώθηκε σε αλλαγή στάσης και συναίνεσε στη διαβούλευση, μετά την παρέμβαση της αντιπολίτευσης που κατέστησε σαφές ότι καμία επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει αν πρώτα δεν εκφραστεί η τοπική κοινωνία, όχι μόνο του Αγίου Γεωργίου και του Αερινού αλλά και του Βελεστίνου.

Στη συνεδρίαση παρενέβη μεταξύ άλλων και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδάμ, ο οποίος κάλεσε τη δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα, καθώς δεν είναι δυνατόν να ληφθεί απόφαση πριν ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες, όπως ανέφερε.

Υπέρ της διαβούλευσης τάχθηκε επίσης ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αερινού, Κωνσταντίνος Μπλέτσας, ζητώντας να υπάρχουν δικλίδες, αν τελικά αποφασιστεί να υλοποιηθεί η πρόταση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Ερωτήματα στον εκπρόσωπο της ΕΤΒΑ τέθηκαν επίσης από τον πρώην αντιδήμαρχο Σταύρο Χατζή και άλλους αιρετούς.

Eγγράφως η Λαϊκή Συσπείρωση

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Παπαϊωάννου. Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης σε επικοινωνία με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απέστειλε ανακοίνωση επισημαίνοντας για το θέμα: «Καμιά αξιοποίηση δεν είναι προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας, καμιά διασφάλιση ή αειφορία όπως ευαγγελίζονται και διακηρύσσουν δημοτική αρχή και Κυβέρνηση δε θα επιτευχθεί.

Αυτή η αξιοποίηση-παραχώρηση που προτείνεται , εξυπηρετεί μόνο την πρόθεση να ανοίξουν νέες κερδοφόρες «δουλειές» σε επιχειρηματικούς ομίλους, δίνοντας ενδεχομένως κι ένα μέρος από την «πίτα» στον δήμο, που έχει χάσει όπως και όλοι οι άλλοι δήμοι τα τελευταία χρόνια πλέον του 65% της δικαιωματικής κρατικής χρηματοδότησης ,καθώς και την έξωθεν μαρτυρία υπεράσπισης των δίκιων των δημοτών μας. Η υποσχόμενη ανάπτυξη τους θα γίνει πάνω στα συντρίμμια μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων, ανεργίας και ακρίβειας με που θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο τη θέση των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας και οι ευθύνες τους είναι σοβαρότατες.

Οσο για την αξιωματική αντιπολίτευση του δήμου μας, όπως πάντα «ναι μεν αλλά…» χωρίς ποτέ μια σαφή πολιτική θέση, στο ίδιο πολιτικό άρμα της δημοτικής αρχής κι όλοι μαζί τη μπάλα στην κερκίδα. «Να αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες», το άλλοθί τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό του δήμου να ορθώσει το ανάστημά του και μαζικά να οργανώσει τον αγώνα του, να διεκδικήσει την αξιοποίηση εκτάσεων, ελεύθερων χώρων και ακινήτων προς όφελός του και όχι να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαιά επιχειρηματικών ομίλων τους και υλοποιώντας τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ».

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com