Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024 04:47
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται πακέτο παροχών με τα υπερκέρδη από τα διυλιστήρια


Πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών φαίνεται ότι θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, το ποσό το οποίο θα προκύψει από την φορολόγηση των διυλιστηρίων. Εκτιμάται ότι τελικά ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα 600εκατ€ όταν οι πρώτοι υπολογισμοί έκαναν λόγο για 300-400εκατ€. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με αυτά τα τουλάχιστον 600εκατ€ η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Για τη φορολόγηση με 33% τουλάχιστον στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, δεν απαιτείται εθνική νομοθέτηση αλλά τα χρήματα εισπράττονται αμέσως μετά την ψήφιση του κοινοτικού κανονισμού το 2023. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναλάβει προσωπικά με τη βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς για το αποτέλεσμα των οποίων θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα.

Το skai.gr μαθαίνει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις ενδέχεται θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού που ολοκληρώνεται με βάση το πρόγραμμα 6-7 το απόγευμα του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό για πολιτικούς λόγους να επιλεγεί οι ανακοινώσεις να γίνουν αργότερα). Οι ρυθμίσεις του πακέτου θα εφαρμοστούν το 2023 και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι προσανατολισμένες για την καταπολέμηση της ακρίβειας στο ράφι με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν είναι βέβαιο ότι έχει φτάσει στο ζενίθ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται μια πρωτοβουλία στα πρότυπα του fuel pass, ένα δηλαδή food pass μέσω του οποίου και με εισοδηματικά κριτήρια θα μπει στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου ένα ποσό όχι όμως πλέον για να βάλει βενζίνη αλλά για να καλύψει βασικές δαπάνες. Ένα μέτρο που θα λειτουργήσει όπως σκέφτονται στο οικονομικό επιτελείο συμπληρωματικά στο καλάθι του νοικοκυριού.

Την ίδια στιγμή, οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του γ’ τριμήνου στο 2,8% , χαμηλότερα από όσο υπολόγιζαν και οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών , δεν αλλάζει καθόλου τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για 5,6% φέτος αλλά δεν φαίνεται να αλλάζουν ούτε τις εκτιμήσεις των πιο αισιόδοξων που θεωρούν ότι στο τέλος της χρονιάς η ανάπτυξη θα έχει μπροστά τον αριθμό 6. Κι αυτό γιατί η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισε μεν τις επιδοτήσεις που έδωσε η κυβέρνηση για την επιδότηση ενέργειας ως παράγοντα που μειώνει το ΑΕΠ, δεν υπολόγισε όμως τα ποσά που είχε στη διάθεση της η κυβέρνηση και που της έδωσαν τη δυνατότητα να δώσει αυτές τις επιδοτήσεις.

Στο ΥΠΟΙΚ περιμένουν λοιπόν αναθεώρηση προς τα πάνω του μεγέθους τον Μάρτιο όταν κι αναμένονται οι ανακοινώσεις για το τέταρτο τρίμηνο. To γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ένα καλό τελευταίο τρίμηνο, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις ρυθμό ανάπτυξης και να… φουσκώσουν ακόμη περισσότερο τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου παροχών λίγο πριν τις εκλογές.