1 2
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024 22:02
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης: Οι τιμές σε πέλλετ, μπρικέτες και καυσόξυλα, πόσο οικονομικότερα είναι από το πετρέλαιο


To θερμόμετρο όσο περνά ο καιρός πέφτει όλο και περισσότερο -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- και τα ελληνικά νοικοκυριά αναζητούν λύσεις προκειμένου ο φετινός χειμώνας να περάσει όσο πιο ανώδυνα, οικονομικά γίνεται.

Με την τιμή του πετρελαίου -από 1,02 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις- να παραμένει ιδιαίτερα τσουχτερή και συνεπώς απλησίαστη για το μέσο ελληνικό σπίτι, πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, όπως τα πέλλετ και οι μπρικέτες.

Στα ίδια επίπεδα οι τιμές στα καυσόξυλα

Την ίδια ώρα ωστόσο και τα παραδοσιακά καυσόξυλα το φετινό χειμώνα θα έχουν την τιμητική τους. Σύμφωνα με όσα τόνισαν έμποροι ξυλείας με τους οποίους επικοινώνησε το iefimerida.gr, οι τιμές τους θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά. Ειδικότερα, τα καυσόξυλα φέτος θα κυμαίνονται από 65 έως 110 ευρώ το κυβικό, με τη τιμή να διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με την ποιότητα και την θερμική απόδοση του ξύλου προτίμησης.

Προσοχή! Οπως προαναφέρθηκε, η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκο και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην). «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» , νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται, από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών, ενώ με τον όρο «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται, από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών. Συνεπώς, ο καταναλωτής οφείλει να ενημερώνεται για το αν η προσφερόμενη τιμή ξυλείας αναφέρεται σε στοιβαχτή ή χύδην μορφή πώλησης.

Ολο και περισσότεροι στρέφονται στα πέλλετ και μπρικέτες

Παράλληλα, ανάμεσα στις φθηνότερες λύσεις που επιλέγουν πλέον τα νοικοκυριά, συγκαταλέγονται αυτές του πέλλετ και της μπρικέτας. Αρχικά, σχετικά με το πέλλετ -που τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει ραγδαία την δημοφιλία του- οι τιμές φέτος θα κυμανθούν από 300 έως 400 ευρώ ο τόνος ανάλογα με την ποιότητα, ενώ όσον αφορά τις συσκευασίες των 15 κιλών που πωλούνται σε ειδικά καταστήματα οι καταναλωτές θα τις βρουν από 4,5 έως 6 ευρώ. Από την άλλη, η τιμή της μπρικέτας, όπως τόνισαν παράγοντες της αγοράς στο iefimerida.gr, θα διαμορφωθεί στα 240 με 400 ευρώ με πολλούς να την χρησιμοποιούν τόσο σε συμβατικά, όσο και ενεργειακά τζάκια.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr