Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024 21:00
ΘεσσαλίαΛάρισα

Δημοσκόπηση για τις εκλογές στο Δήμο Λαρισαίων: Ανατροπή και πρωτιά Μαμάκου


Σε ντέρμπι εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο Λαρισαίων σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Interview» που παρήγγειλε το onlarissa.gr και δημοσιεύουμε σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Λάρισα που μας αξίζει» κ. Θανάσης Μαμάκος κόβει πρώτος το νήμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,6% έναντι ποσοστού 30,9% που συγκεντρώνει ο νυν Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Σε ότι αφορά τους άλλους δύο υποψηφίους Δημάρχους, ο κ. Πέτρος Κρίκκης λαμβάνει 12,3% και ο κ. Κώστας Βαϊούλης 5,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 19%.

Η διαφορά μεταξύ των κ.κ. Μαμάκου και Καλογιάννη μεγαλώνει μάλιστα σε ενδεχόμενο δεύτερου γύρου, όπου συγκεκριμένα ο κ. Μαμάκος λαμβάνει 36.1% και ο κ. Καλογιάννης λαμβάνει 32,5%.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 615 ατόμων, στο διάστημα από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview», μέλος της ESOMAR και κατατέθηκε όπως ορίζει η νομοθεσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ο πολιτικός αναλυτής της Interview κ. Δημήτρης Βασιλειάδης, αναλύει ως εξής τα ευρήματά της: «Σε μια μάχη για δυο εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στον Δήμο Λάρισας. Ανάμεσα στον νυν Δήμαρχο κ. Καλογιάννη και στον κ. Μαμάκο. Οι πρόσφατες καταστροφές στην Θεσσαλία και στην Λάρισα, επίδρασαν αρνητικά στην εικόνα του Δημάρχου, αλλά και στο έργο του. Το 40% περίπου θετικών γνωμών πάντως, είναι ένα ποσοστό πάνω από τον μέσο όρο που συναντάμε στις μετρήσεις της συγκεκριμένης περιόδου. Με λίγα λόγια, παρά την μεγάλη καταστροφή που βίωσε η Λάρισα, ο Δήμαρχος «κρατάει»…

Το πλήγμα αποτιμάται καλύτερα στην πρόθεση ψήφου , εκεί όπου το ποσοστό του υπολείπεται κατά πολύ της επίδοσης του του 2019, του πρώτου γύρου. Από το 42,53%  που κατάφερε να πάρει, τώρα καταγράφει 30,9% (υπάρχουν βέβαια και οι αναποφάσιστοι) με τον βασικό του αντίπαλο τον  κ. Μαμάκο να προηγείται με 32,6% και μια διαφορά μόλις του 1,7%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων θα καθορίσει τελικά την σειρά κατάταξης. Τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές θα πρέπει  οι δυο διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, να πείσουν τους ψηφοφόρους για την καταλληλόλητα τους να διοικήσουν, αλλά και για το πρόγραμμα τους. Στηρίξεις φανερές ή κρυφές που μπορεί να υπάρξουν από κόμματα ή πρόσωπα που έχουν ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή του Δήμου, μπορεί να παίξουν ρόλο στο πως τελικά θα αποφασίσουν οι αναποφάσιστοι.

Στην πιθανότητα δεύτερου γύρου και εκεί ο κ. Μαμάκος προηγείται με κάπως πιο διευρυμένη διαφορά. Πάντα βέβαια στο 2ο γύρο παίζει ρόλο στο ποιοι δεν θα ψηφίσουν. Στον 2ο γύρο η συμμετοχή διαχρονικά, είναι μικρότερη».

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

 

Η ταυτότητα της Έρευνας

Εταιρεία : INTERVIEW
Ανάθεση : onlarissa.gr
Τύπος : Ποσοτική
Μεθοδολογία : Τηλεφωνική, με τυχαία επιλογή τηλεφωνικών αριθμών (σταθερά και κινητά)
Μέγεθος Δείγματος : 615 άτομα ηλικίας 17+
Περιοχή : Δήμος Λάρισας
Ημερομηνία Διεξαγωγής : 22/9/ έως 24/9
Σταθμίσεις : Σύμφωνα με τις δημοτικές εκλογές του 2019 και τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, το φύλλο και την ηλικία
Αρ. Μητρώου ΕΣΡ: 7 (επτά), Μέλος ESOMAR

 

Πηγή: onlarissa.gr