Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:28
Κόσμος

Τα κίτρινα γιλέκα νίκησαν τον Μακρόν -Παγώνει τον φόρο στα καύσιμα






Την αναστολή της σχεδιαζόμενης αύξησης του φόρου επί των καυσίμων ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Γάλλος πρωθυπουργός καθώς η κυβέρνησή του επιδιώκει να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Την απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Εντουάρ Φιλίπ σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε κατ’ επανάληψη δηλώσει πως δεν θα κάνει κάνει πίσω στο θέμα, αλλά οι ζημιές που προκαλεσαν οι κινητοποιήσεις στη γαλλική οικονομία είναι τεράστιες, σε μια περίοδο που καταρρέει η δημοτικότητά του.

Στο μεταξύ η προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων» ακυρώθηκε, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ωστόσο καθώς οι απαιτήσεις των διαδηλωτών επεκτείνονται πλέον στο αίτημα αύξησης των μισθών και μείωσης των φόρων η κυβέρνηση ίσως δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει μόνον με το πάγωμα της αύξησης του φόρου επί των καυσίμων ένα κίνημα που απειλεί να επεκταθεί στους μαθητές λυκείων και τους αγρότες. Ορισμένοι διαδηλωτές ζητούν μάλιστα αύξηση του κατώτατου μισθού, αίτημα που απορρίπτει σε πρώτη φάση το λόμπι των επιχειρηματών Medef.

«Ένα μορατόριουμ δεν θα είναι αρκετό σ’ αυτή τη φάση», εκτίμησε ο οικολόγος Ντανιέλ Κον Μπεντίντ, στενός σύμμαχος του Μακρόν, στο France Inter. «Ο πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει δράση μετά απ’ αυτό και να ρίξει άλλα μέτρα στο τραπέζι», όπως φόρους στα υψηλά εισοδήματα, είπε.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr