Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 22:58
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στέλνει η Αγκυρα το Barbaros






Τρία ερευνητικά πλοία, με «ναυαρχίδα» το Μπαρμπαρός, στέλνει η Τουρκία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνεχίζοντας στο μονοπάτι της κλιμάκωσης.

Υστερα από τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε η Αγκυρα κατά το διάστημα των εορτών και τις δηλώσεις Ερντογάν περί δεδομένης διαφύλαξης των δικαιωμάτων της Τουρκίας σε Κύπρο, Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο, το πρωί της Πέμπτης, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX 0017/19, με την οποία ανακοινώνουν τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Μπαρμπαρός (Barbaros) και τα συνοδευτικά M/V TANUX-1 και R/V Apollo Moon.

Οι έρευνες θα ξεκινήσουν από σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου επικαλύπτει τμήμα της κυπριακή ΑΟΖ και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία, επιπλέον, έχει αναγγείλει για σήμερα και τη διεξαγωγή «διμερούς άσκησης με συμμετοχή τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων σε περιοχή νότια του Καστελόριζου», όπου η ευθύνη για έκδοση ΝΑVTEX ανήκει στις ελληνικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα είχε προαναγγείλει στρατιωτικές ασκήσεις στα νότια της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: iefimerida.gr