Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 03:24
Τοπικά

Σκηνοθέτησε ριφιφί σε κατάστημα του Βόλου γιατί είχε έλλειμμα






Σκηνοθέτησε κλοπή με τη μέθοδο του ριφιφί προκειμένου να δικαιολογήσει το έλλειμμα που είχε σε αριθμό συσκευών κινητών τηλεφώνων στην εταιρεία όπου εργαζόταν. Ποινή φυλάκισης έντεκα μηνών με αναστολή τριετίας επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 44χρονο Βολιώτη πρώην υπεύθυνο εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος κατηγορούνταν για ψευδή παράσταση τελεσμένου αδικήματος και απιστία.

Η υπόθεση αφορούσε στην κλοπή με τη μέθοδο του ριφιφί που έγινε στις 26 προς 27 Νοεμβρίου 2014 σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου είχε κληθεί τότε να επιληφθεί της κλοπής. Από τις προθήκες του καταστήματος απουσίαζαν 30 συσκευές κινητών τηλεφώνων αξίας περίπου 6.000 ευρώ. Οι ριφιφίδες είχαν ανοίξει τρύπα 40 εκατοστών σε τοίχο από την πίσω πλευρά του κτιρίου, στον ακάλυπτο.

Εντούτοις, η αστυνομική έρευνα δεν είχε οδηγήσει τότε τους αστυνομικούς στον δράστη και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ενώ η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στράφηκε κατά του υπευθύνου του καταστήματος, του 44χρονου Βολιώτη, καθώς από τις καταστάσεις προέκυπτε ότι είχε έλλειμμα 30 συσκευών τηλεφώνων, όσα δηλαδή και τα κινητά τηλέφωνα που είχε δηλωθεί ότι είχαν κλαπεί, και τον απέλυσε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι ο υπεύθυνος του καταστήματος είχε τοποθετήσει αντικείμενα αξίας στο μοναδικό σημείο του καταστήματος το οποίο δεν μπορούσε να παρακολουθεί η κάμερα που είχε εγκαταστήσει η εταιρεία, σε μέρος στην αποθήκη.

Μάλιστα, το απόγευμα της ίδιας της μέρας ο 44χρονος βρισκόταν στο κατάστημα και το εσωτερικό κύκλωμα παρακολούθησης τον κατέγραψε να μπαινοβγαίνει στην εταιρεία, ενώ το κατάστημα ήταν κλειστό.

«Δεν ξέρω γιατί πήρε τέτοια έκταση το θέμα. Άκουσα πολλά πυροτεχνήματα και από τις δύο πλευρές που δεν βοηθούν το δικαστήριο. Όμως, θα μπορούσε να είχε βρεθεί λύση, αν ο κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί το λάθος» είπε αρχίζοντας την πρότασή του ο εισαγγελέας έδρας.

Ένας υπεύθυνος καταστήματος, συνέχισε περαιτέρω, γνωρίζει ότι τα πράγματα αξίας πρέπει να τα φυλάσσει. «Ο κατηγορούμενος ήξερε ότι το μόνο τρωτό σημείο που υπήρχε στο κατάστημα ήταν σε εκείνο το μέρος στην αποθήκη και ωστόσο έβαλε τα πράγματα εκεί. Προφανώς είχε κάποιο σκοπό.

Τι δουλειά είχε να βρίσκεται στο κατάστημα ενώ αυτό ήταν κλειστό και να μπαινοβγαίνει; Η κοινή λογική θα έφτανε να πει ότι σκηνοθέτησε τη διαδικασία», πρόσθεσε και ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε ζητήσει συγγνώμη και να είχε πληρώσει για το έλλειμμα, καθώς εργαζόταν και σε μία εταιρεία που έχει μεγάλο τζίρο εργασιών.

Νωρίτερα, απολογούμενος στο δικαστήριο, ο 44χρονος είπε ότι για κάποιο λόγο, το διάστημα πριν από την κλοπή είχε παραληφθεί από το κατάστημα μία μεγάλη παρτίδα με μη εμπορεύσιμα προϊόντα, τα οποία επρόκειτο να επιστραφούν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Είπε ότι αυτά τα προϊόντα τα είχε τοποθετήσει σε συγκεκριμένο σημείο στην αποθήκη ώστε να μη φαίνονται από την είσοδο του καταστήματος, παραδεχόμενος ότι ήταν αμέλειά του που στο σημείο αυτό δεν είχε οπτική επαφή η κάμερα.

Υποστήριξε ότι είχε καλέσει κούριερ για την επιστροφή μέρους της παρτίδας, ενώ το απόγευμα της επίμαχης μέρας βρισκόταν στο γραφείο παρότι αυτό ήταν κλειστό, για να φροντίσει την αποθήκη.

Για την επόμενη μέρα που διαπιστώθηκε η κλοπή, είπε ότι ειδοποίησε τον προϊστάμενο και εκείνος του ζήτησε να κάνει καταγγελία, υποδεικνύοντάς του και τον τρόπο που θα συμπλήρωνε την αίτηση. Τέλος, για το έλλειμμα που είχε, υποστήριξε ότι «μου φόρτωσαν αντίστοιχα email σε σχέση με τα τεμάχια των προϊόντων», και απέδωσε αυτή τη συμπεριφορά στις διαφορές που είχε με ανωτέρους του.