Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:55
ΒόλοςΤοπικά

Παρουσιάστηκε στον Βόλο ο τόμος για τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό (φωτο)

Σε μία λαμπρή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο, παρουσιάστηκε ο τόμος για τον Μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό, έργο του Ηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος υπήρξε πνευματικό του ανάστημα.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου και ο τηλεοπτικός σταθμός Astra και σ΄ αυτήν παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Ηγούμενος Γέροντας Εφραίμ, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, εκπρόσωποι των Αρχών και μέγα πλήθος λαού. Την παρουσίαση του Τόμου έκανε ο Ομότιμος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου – Δούκας.
Αμέσως μετά προβλήθηκε 50λεπτο video, παραγωγής της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, σχετικά με την ζωή και την Μοναστική πολιτεία του Γέροντος Ιωσήφ. Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος σημείωσε ότι «ο Γέροντας Ιωσήφ ήταν ένας άνθρωπος που του άρεσε η αφάνεια». Αναφέρθηκε στις Θεοσημείες που είχε ο Γέροντας και του έδειξαν τον δρόμο της μοναχικής αφιερώσεως.
Διασώζοντας πτυχές της πνευματικής σοφίας του Γέροντος Ιωσήφ, ο π. Εφραίμ μίλησε για το γεγονός της Χάριτος, το οποίο, κατά τον Γέροντα Ιωσήφ, έχει τρία στάδια: το πρώτο είναι να φύγει κανείς από τον κόσμο. Το δεύτερο, να βρει ευλαβή Γέροντα, για να τον διδάξει τους τρόπους της ασκήσεως και τα μυστικά της πνευματικής αναβάσεως. Το τρίτο, είναι η εμπειρία των δακρύων, που χαρακτήριζε τον Γέροντα Ιωσήφ, έως το τέλος της ζωής του.
Αναφέρθηκε στον πόθο του Γέροντος Ιωσήφ για την αιωνιότητα, γεγονός που τον έκανε να μην φοβάται, αλλά να ποθεί τον θάνατο. Η αλήθεια αυτή αποτυπώθηκε στο χαμογελαστό πρόσωπό του, μετά την κοίμησή του. Ο π. Εφραίμ έκλεισε τον λόγο του λέγοντας ότι «γίναμε μέτοχοι των ευλογιών του Γέροντος Ιωσήφ, ο οποίος δεν βάδισε αβρόχοις ποσί, αλλά βιώνοντας τον Σταυρό του Χριστού, ονειδιζόμενος, θλιβόμενος, κακουχούμενος».





Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χαρακτήρισε την παρουσία του Γέροντος Εφραίμ στον τόπο μας «ευλογία» και τόνισε πόσο σημαντικό είναι ένας μοναχός, ένας κληρικός, να τιμά τον Γέροντά του, όπως πράττει ο Ηγούμενος Εφραίμ με τον δικό του Γέροντα.

«Οι Γεροντάδες μας σφράγισαν την ζωή μας και καλούμεθα να τους τιμούμε, γιατί μας οδήγησαν στα μονοπάτια της πίστης, της Εκκλ/κής ζωής. Η παρουσία του Γέροντα στην ζωή μας είναι μοναδική και ευλογημένος εκείνος που ζει αυτήν την εμπειρία».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον σύνδεσμο του Γέροντα Εφραίμ με την πόλη του Βόλου και την Μητρόπολή μας, καθώς και στην ανάληψη, εκ μέρους του, της πνευματικής καθοδήγησης της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Πηλίου, όπου μεταφέρει την εμπειρία και την αύρα του Αγιορείτικου Μοναχισμού. Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Ο Δήμαρχος Βόλου

Τα συναισθήματά του προς τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, κατά τη διάρκεια του χαιρετσιμού του στην εκδήλωση – αφιέρωμα στην γέροντα Ιωσήφ, στον Βόλο.

«Δεν τον αγαπώ. Τον λατρεύω» δήλωσε ο κ. Μπέος συμπληρώνοντας: «για δύο κυρίως λόγος. Διότι μεταφέρει μία διαφορετική αγάπη και διότι βοηθάει την πόλη μου, βοηθάει τον Βόλο και τους συνανθρώπους μας. Στηρίζει την ανάπτυξη της πόλης και της τοπικής οικονομίας. Κάθε χρόνο συμμετέχει σημαντικά και στην βοήθεια των πολύτεκβων οικογενειών. Αγαπάει τον Βόλο, πιο πολύ από κάποιους άλλους Βολιώτες».

Την εκδήλωση πλαισίωσε κλιμάκιο της Χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, κ. Ευσταθίου Γραμμένου.