Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:08
ΒόλοςΤοπικά

Παρέμβαση στον Εισαγγελέα Βόλου για την κεραία στο Καραγάτς

Σε αναστάτωση από τα μέσα Δεκεμβρίου οπότε και «ανακαλύφθηκε» κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο κτίριο του ΟΤΕ στη συνοικία Καραγάτς εξακολουθεί να βρίσκεται η σχολική κοινότητα.
Την περασμένη εβδομάδα οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προσέφυγαν στην Εισαγγελία Βόλου, ζητώντας να διερευνήσει τη νομιμότητα του σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας στο κτίριο του ΟΤΕ με βάση την πραγματοποίηση μετρήσεων.
Όπως ανέφεραν οι δύο διευθυντές κ.κ. Γ. Πολύζος και Σ. Σαβελίδης σε μικρή απόσταση από την κεραία βρίσκονται πέντε σχολικές μονάδες, 10ο Δημοτικό Σχολείο, 1ο και 3ο Γυμνάσια και 1ο και 3ο Γενικά Λύκεια.
«Σύμφωνα με την απόφαση έγκριση περιβαλλοντικών όρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με τις οριακές τιμές εκπομπής ρυπαντικών φορτίων συγκεντρώσεων και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα όρια έκθεσης του κοινού δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται επειδή σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τον σταθμό υπάρχουν δραστηριότητες με ευαίσθητες χρήσεις (σχολεία)», επικαλούνται στο έγγραφό τους προς την Εισαγγελία οι δύο διευθυντές.
Οι ίδιοι αναφέρονται και στο «κλίμα διάχυτης ανησυχίας που υπάρχει μεταξύ μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για την πιθανή επιβάρυνση της υγείας τους λόγω ακτινοβολίας της κεραίας κινητής τηλεφωνίας». Στα μέσα Δεκεμβρίου το θέμα είχε πάρει διαστάσεις με περιοίκους και εκπαιδευτικούς να… γυρνούν 16 χρόνια πίσω, στο 2002 όταν είχαν γίνει οι μεγάλες κινητοποιήσεις για το «ξήλωμα» των κεραιών από το ίδιο κτίριο.
Κάτοικοι είχαν καταθέσει από την πρώτη στιγμή αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου και συνεχίζουν μαζί με τη σχολική κοινότητα να βρίσκονται σε εγρήγορση. Μάλιστα, το ερχόμενο Σάββατο πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέλευση στο σχολικό συγκρότημα των 3ου Γυμνασίου και 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.