Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 18:05
Τοπικά

Παγωμένα τα τέλη ύδρευσης στο Δήμο Βόλου, σε ισχύ το κοινωνικό τιμολόγιο






«Παγωμένα» παραμένουν τα τέλη ύδρευσης και άρδευσης για το 2016, όπως αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, με κυρίαρχη τη λογική όσοι υπερκαταναλώνουν να πληρώνουν και τη διατήρηση του κοινωνικού τιμολογίου για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Αναφερόμενος στα τέλη άρδευσης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στ. Παπαευσταθίου υποστήριξε ότι έγινε προσπάθεια εξομάλυνσης των τιμών, έτσι ώστε να διαμορφωθούν ενιαίες κλίμακες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και οι τιμές να φθάσουν στα επίπεδα της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι βελτιώσεις είναι περίπου ίδιες για τη μέση κατανάλωση. «Όσοι υπερκαταναλώνουν», όπως είπε, «θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος που τους αναλογεί». Για το κοινωνικό τιμολόγιο είπε ότι εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ δεν είναι σίγουρο ακόμη αν θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη η προσθήκη των τρίτεκνων στις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού που πληρώνουν μειωμένα τέλη.

Τα τέλη δεν ψηφίστηκαν από τον εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας, Μαργαρίτη Πατσιαντά, ο οποίος ισχυριστηκε ότι θα μπορούσε η διοίκηση της Επιχείρησης να προχωρήσει σε μειώσεις για την ανακούφιση των δημοτών, τις οποίες μάλιστα προσδόρισε στο ύψος του 15%, επικαλούμενος μείωση του κόστους λειτουργίας που προήλθε από τη μείωση του προσωπικού που επήλθε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στις αιτάσεις αυτές απάντησε ο κ. Παπαευσταθίου σημειώνοντας ότι τη διετία 2012-2013 αποχώρησαν από τη ΔΕΥΑΜΒ 36 άτομα με συνταξιοδότηση, ενώ πέρυσι μόνο 6. Πρόσθεσε δε ότι τα έργα που δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν από το υπάρχον προσωπικό, αναγκαστικά εκτελούνται με εργολαβίες, οπότε η Επιχείρηση επιβαρύνεται και πάλι με κάποιο κόστος, ενώ ανακοίνωσε την ενίσχυση του προσωπικού με 33 άτομα που θα προσληφθούν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΟ.

Την αντικειμενική αδυναμία μείωσης των τελών συμμερίστηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Δημ. Κουτσιφέλης, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει μειώσεις στα τέλη ύδρευσης, την ώρα όμως αυξάνονταν οι υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΜΒ λόγω ένταξης των νέων Δημοτικών Ενοτήτων με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».

Η άρδευση

Για τα τέλη άρδευσης, ο .Παπαευσταθίου εξήγησε ότι διαμορφώθηκαν βάσει των τιμών που ίσχυαν στις πρώην τοπικές κοινότητες, με μια μικρή προσαύξηση και την επιβολή παγίου 30 ευρώ για τη συντήρηση του δικτύου. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η τιμή της κιλοβατώρας για την περιοχή της Αρτέμιδας θα οριστεί με την επόμενη αναπροσαρμογή των τελών.

Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς επισήμανε ότι η παράταξή του είχε προσφύγει ώστε να μη μεταφερθούν τα τέλη άρδευσης από τον Δήμο στη ΔΕΥΑΜΒ και ανακοίνωσε ότι καταψηφίζει το θέμα. Ο κ. Παπαευσταθίου απάντησε ότι φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι η ΔΕΥΑΜΒ και υπεραμύνθηκε του Κανονισμού Άρδευσης που ψηφίστηκε, λέγοντας ότι η προσπάθεια αυτή θα ωφελήσει όλους, καθώς θα υπάρχει οικονομική δυνατότητα αντιμετώπιση των ζημιών από δολιοφθορές που είναι συχνές στο δίκτυο.

Τα τέλη ύδρευσης ψήφισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλης