Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάγος» από την τρόικα για εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε πολλές δόσεις






Στο συρτάρι έμεινε τελικά το σχέδιο για πληρωμές των φόρων σε πολλές δόσεις. Οι τροπολογίες που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση για να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δεν επέφεραν τελικά καμία αλλαγή σε όσα ισχύουν ήδη δια νόμου για τον τρόπο εξόφλησης του φόρου που θα βεβαιωθεί.

Έτσι, σε τρεις δόσεις, αντί για επτά που πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στους δανειστές, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν φέτος τον φόρο εισοδήματος που θα τους βγάλει η Εφορία.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου δεν αλλάζει. Ο φόρος θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επιμένει ότι το θέμα της πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε μηνιαίες δόσεις αντί των 3 διμηνιαίων παραμένει ανοιχτό, καθώς θα συζητηθεί ξανά με τους δανειστές.

Οι φορολογούμενοι λίγο πριν από το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

* Φορολογούμενοι 18 ετών και άνω. Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

*Φοιτητές. Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.

* Σύμφωνο συμβίωσης: Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα.

* Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

* Εξόφληση φόρου κληρονομιάς με ακίνητο. Από φέτος ενεργοποιείται η διάταξη με την οποία είναι δυνατή η εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οφειλές από φόρο κληρονομιάς.

 

Πηγή: protothema.gr