Τα πρώτα 40άρια αναμένεται να δούμε και να βιώσουμε το διήμερο Κυριακή-Δευτέρα, ενώ από Τρίτη αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.
Μπορεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη πολλές χώρες να έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα σκληρούς καύσωνες, ωστόσο στην Ελλάδα το θερμόμετρο δεν είχε γράψει 40, κάτι που αλλάζει τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και πρώην διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, τα επόμενα 24άωρα και συγκεκριμένα το διήμερο Κυριακή-Δευτέρα, αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με το κύμα ζέστης να κορυφώνεται -όπως όλα δείχνουν- τη Δευτέρα.Όπως σημειώνει ο κ. Κολυδάς, όμως, από την Τρίτη περιμένουμε σταδιακή εξασθένηση, η οποία θα ξεκινήσει από τα βόρεια, ενώ στην Αθήνα και τις νοτιότερες περιοχές το κύμα ζέστης ενδέχεται να επιμείνει λίγο περισσότερο.
Η ανάρτηση Κολυδά για τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών
«Η εικόνα που προκύπτει τόσο από τους χάρτες της θερμοκρασίας στα 850 hPa όσο και από τα ensemble μετεωγράμματα των πόλεων είναι αρκετά σαφής: η θερμή μεταφορά ενισχύεται σταδιακά και κορυφώνεται μέσα στο διήμερο Κυριακής-Δευτέρας, το οποίο φαίνεται να αποτελεί το δυσκολότερο τμήμα της περιόδου.
Η θερμή αέρια μάζα παραμένει εγκατεστημένη πάνω από την κεντρική και τη νότια Ελλάδα, με τις υψηλότερες τιμές στα 850 hPa να επηρεάζουν κυρίως τα ηπειρωτικά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια και τους ασθενέστερους ανέμους στο εσωτερικό της χώρας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.
Η Κυριακή και ιδιαίτερα η Δευτέρα εμφανίζονται ως οι ημέρες με τη μεγαλύτερη θερμική επιβάρυνση, χωρίς να αποκλείονται τοπικά τιμές κοντά ή και πάνω από τους 40°C στις πιο ευάλωτες πεδινές περιοχές.
Τα μετεωγράμματα της Αθήνας, της Λαμίας, της Θεσσαλονίκης και της Τρίπολης επιβεβαιώνουν αυτή την εικόνα. Οι καμπύλες των μέγιστων θερμοκρασιών ανεβαίνουν έως την Κυριακή και τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη αρχίζει να εμφανίζεται σαφής καθοδική τάση.
Από την Τρίτη προς την Τετάρτη η υποχώρηση γίνεται πλέον αισθητή, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες κινούνται από τα βορειοδυτικά προς την περιοχή μας.
Η πτώση δεν θα εκδηλωθεί ταυτόχρονα παντού. Πρώτα θα γίνει αισθητή στη βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθεί νοτιότερα.
Στη Θεσσαλονίκη η αποκλιμάκωση φαίνεται νωρίτερα και εντονότερα, ενώ στην Αθήνα, στη Λαμία και γενικότερα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά η ζέστη ενδέχεται να επιμείνει λίγο περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, η γενική τάση των ensembles είναι κοινή: μετά την κορύφωση του διημέρου Κυριακής-Δευτέρας ακολουθεί σταδιακή και ουσιαστική αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας».
🎯Η εικόνα που προκύπτει τόσο από τους χάρτες της θερμοκρασίας στα 850 hPa όσο και από τα ensemble μετεωγράμματα των πόλεων είναι αρκετά σαφής: η θερμή μεταφορά ενισχύεται σταδιακά και κορυφώνεται μέσα στο διήμερο Κυριακής–Δευτέρας, το οποίο φαίνεται να αποτελεί το δυσκολότερο… pic.twitter.com/E3hfkESiuE
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 16, 2026
Μαρουσάκης: Ζέστη και μελτέμια αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες
Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, σημειώνει στην πρόγνωσή του πως τα επόμενα 24άωρα αναμένεται «πολλή ζέστη, με τα μελτέμια να αυξομειώνουν τις εντάσεις τους προς την πλευρά του Αιγαίου και τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι αρκετά υψηλός».
Πολλή η ζέστη τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας με τα μελτέμια να αυξομειώνουν τις εντάσεις τους προς την πλευρά του Αιγαίου και τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι αρκετά υψηλός.
https://www.tvopen.gr/…/kairos162f072f2026sekloioentonhszes…
Όμορφη ημέρα σε όλες και όλους!

|
44
|
3
|
2
|














