Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:36
Κόσμος

«Ο νέος Φύρερ»: Σάλος στις ΗΠΑ από την πρόταση Τραμπ για απαγόρευση εισόδου σε όλους τους μουσουλμάνους






Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε εναντίον της ανατροφοδότησης της ρητορικής που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος περί πολέμου των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλάμ, επικρίνοντας την πρόταση που έκανε ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Τραμπ πρότεινε να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και σήμερα συνέδεσε την ιδέα αυτή με το μέτρο που είχε εφαρμόσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ σε βάρος πολιτών που κατάγονταν από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε» υπογράμμισε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην εκπομπή Good Morning America του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε πως μουσουλμάνοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και πως η στρατηγική των ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος βασίζεται την υποστήριξη μουσουλμανικών κρατών.

«Οτιδήποτε ενισχύει την ρητορική του ΙΚ και θέτει σε ανταγωνισμό τις ΗΠΑ με την μουσουλμανική πίστη, είναι σίγουρα όχι μόνο ενάντια στις αξίες μας, αλλά και ενάντια στην εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Κουκ στη συνέντευξη Τύπου.Ο Κουκ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ και τόνισε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζε Τζόνσον δήλωσε πως η πρόταση του Τραμπ μπορεί να ματαιώσει τις αμερικανικές προσπάθειες να θέσει διαύλους επικοινωνίας με την μουσουλμανική κοινότητα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε πως οι ιδέες του Τραμπ δεν είναι εποικοδομητικές.

Το Πεντάγωνο αριθμεί χιλιάδες μέλη που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και δηλώνουν μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Άμυνας 3.817 εν ενεργεία αξιωματικοί και 2.079 μέλη της εθνοφρουράς και των εφεδρειών δηλώνουν ως θρησκεία τους το Ισλάμ.

Οι ταυτοποιήσεις γίνονται σε εθελοντική βάση και ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότερα μέλη μουσουλμανικού θρησκεύματος στις τάξεις του αμερικανικού στρατεύματος.

«Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες, μουσουλμάνοι, που υπηρετούν με πατριωτισμό αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Κουκ. «Οτιδήποτε προσπαθεί να αμφισβητήσει τις αμερικανικές αξίες σε αυτό το θέμα, είναι ασφαλώς κάτι που προκαλεί ανησυχία».

Στις τάξεις των εν ενεργεία αξιωματικών του αμερικανικού στρατού, περίπου 1.928 δηλώνουν μουσουλμάνοι, αλλά αποτελούν ένα μικρό μέρος των 1,3 εκατομμυρίων εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού και των 826.106 μελών της εθνοφρουράς και των εφεδρειών.

Σύμφωνα με ποικίλες εκτιμήσεις, περίπου 3 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στις ΗΠΑ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού της χώρας.

Η πιο σκληρή αντίδραση ήρθε από δύο αμερικανικές εφημερίδες την New York Daily News και την Philadelphia Daily News με την πρώτη να παρομοιάζει τον Τραμπ με τζιχαντιστή που αποκεφαλίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας και την δεύτερη με τον «Νέο Φύρερ» επιλέγοντας μια φωτογραφια στην οποία ο πολυεκατομμυριούχους κάνει έναν χαιρετισμό παρόμοιο με τον ναζιστικό.

Πηγή: iefimerida.gr