Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 12:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι έμμεσοι φόροι έφεραν την ανάπτυξη 2,3% στην χώρα!






Σε συνεχή αναζήτηση και αλλαγή αφηγήματος, μπροστά στην θολή γραμμή των οριζόντων και το τέλος του 3ου Μνημονίου, βρίσκεται η κυβέρνηση. Το θρίλερ θα κορυφώνται έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου –ή και μετά από αυτό.

Πολλά ίσως κριθούν στις δύο συνεδριάσεις που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα για το χρέος, στο Παρίσι μεταξύ ευρωπαίων αξιωματούχων και στις Βρυξέλες όπου θα συνεδριάσει την Πέμπτη το EWG (οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης).

«Κερδάμε» … βρέξει-χιονίσει!

Και ενώ οι πληροφορίες για την λύση χρέους παραμένουν αντιφατικές -και πάντως δεν ενθουσιάζουν προς το παρόν κανέναν παρά μόνον το Βερολίνο- ο Πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στους Έλληνες Εφοπλιστές, φιλοτέχνησε το δικό του success story, το οποίο (“βρέξει-χιονίσει” όπως όλα δείχνουν) θα παρουσιάζει η κυβέρνηση ως τον Αύγουστο τουλάχιστον.

Τα υλικά που χρησιμοποίησε για τον σκοπό αυτόν ήταν: «επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης», «καθαρή έξοδος χωρίς δεκανίκια και προληπτική γραμμή στήριξης» και «οριστική συμφωνία για το χρέος», ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα:

Υποστήριξε πως είναι «αισιόδοξος ότι η λύση για το χρέος θα βρεθεί σύντομα», παρότι το παιχνίδι γέρνει προς την Γερμανική πλευρά που επιθυμεί την ελάχιστη δυνατή ελάφρυνση, ενώ το ΔΝΤ που ήταν σταθερά ο πιο ένθερμος σύμμαχος της χώρας για «αυτόματη» ελάφρυνση του χρέους φαίνεται πως χάνει έδαφος και μένει στο περιθώριο.

«Λάνσαρε» ως ανώδυνη την άρνηση του Ταμείου να μετάσχει με χρήματα και να στείλει μήνυμα στις αγορές για το αξιόχρεο της Ελλάδας, λέγοντας πως «η αξιοπιστία της λύσης δεν θα κριθεί από τη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ή όχι». Δηλαδή η κυβέρνηση συμβιβάζεται όχι μόνον με την απώλεια του «συμμάχου» της στο χρέος, αλλά και με το ότι δεν θα «συνυπογράψει» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ως χρηματοδότης. Και αυτό, ενώ θα παραμένει πιθανότατα ως Τεχνικός Σύμβουλος στην μεταπρογραμματική περίοδο, για να «δίνει γραμμή» στις αγορές για επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ελληνική κυβέρνηση για μέτρα λιτότητας.

Η άλλη όψη των στοιχείων

Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία που έβλεπαν εχθές το φως της δημοσιότητας, έδειχναν ότι:

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ανάπτυξη 2,3% για το α΄τρίμηνο του 2018: θετική εξέλιξη του ΑΕΠ για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο μετά από μια αρνητική διετία που είχε προηγηθεί, ενώ φαίνεται να σώζει την χώρα και από τα νύχια του ΔΝΤ που περίμενε αυτά τα στοιχεία για να αποφασίσει αν θα ζητήσει πρόωρη μείωση αφορολογήτου από το 2020. Το 2,3% είναι καλό αλλά λίγο, γιατί:

– η ιδιωτική κατανάλωση, δηλαδή η εσωτερική ζήτηση από τα νοικοκυριά μειώθηκε! Ήταν 0,4% χαμηλότερη από το α΄τρίμηνο του 2017 και ουσιαστικά επέστρεψε εκεί όπου είχε πέσει το 2016, δηλαδή σε κάτι λιγότερο από 30 δισ. ευρώ.

– το ΑΕΠ αυξήθηκε από τις εισαγωγές (στις οποίες μετράει και ο Τουρισμός) που συνδυάστηκαν με πτώση των εισαγωγών –όχι γιατί η χώρα παράγει όσα χρειάζεται και δεν τα εισάγει πια αλλά γιατί οι Έλληνες δεν διαθέτουν λεφτά για να αγοράζουν ή να ταξιδεύουν στο εξωτερικό- και έτσι κρατήθηκε το χρήμα και το εγχώριο προϊόν στην Ελλάδα.

το ΑΕΠ αυξήθηκε όμως και από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους: χονδρικά, το ΑΕΠ μετριέται ως η καθαρή αξία των αγαθών που παράγονται και διακινούνται στην χώρα ενώ, στην συνέχεια, προστίθενται και οι φόροι που επεβλήθησαν επί των προϊόντων αυτών. Στο α΄τρίμηνο του 2018 όμως αυξήθηκαν κατά 4% (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017) οι φόροι επί των προϊόντων. Αυτοί είναι κυρίως οι νέοι φόροι που επεβλήθησαν από 1ης Ιανουαρίου, όπως ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που αυξήθηκε 40% (από 17% σε 24%).

Έτσι ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,8% και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με πέρυσι, οι φόροι στα προϊόντα αυξήθηκαν 4% και το ΑΕΠ «αυγάτισε» στο 2,3% όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες δεν αποπληρώνονται: τον Απρίλιο του 2018 μειώθηκαν κατά μόλις 66 εκατ. ευρώ, στα 3,358 δισ. από 3,424 δισ. τον Μάρτιο. Και αυτό παρότι η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 7 δισ. το 2017, έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το καλοκαίρι θα τα αποπληρώσει όλα και δεν θα χρωστάει τίποτα για να βγει από το Μνημόνιο. Και μάλιστα, την ίδια ώρα, να κινδυνεύει η χώρα να χάσει οριστικά την δόση του 1 δισ. ευρώ που θα επιστρέψει στον ESM εάν ως τις 15 Ιουνίου (σε λίγα εικοσιτετράωρα δηλαδή) δεν παρουσιάσει στοιχεία η κυβέρνηση ότι μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό (για πληρωμές χρεών, συντάξεων, φόρων κλπ).

«Χωρίς δεκανίκια»

Και ενώ έχει πάρει και ειδικό δάνειο της τάξεως των 6 δισ. ευρώ -εδώ και τρία χρόνια- μόνον και μόνον για να εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της, η κυβέρνηση λέει πως κοιτά στα μάτια τις αγορές, ενώ ο Πρωθυπουργός θέλει να πείσει Έλληνες και ξένους επενδυτές ότι η χώρα είναι ικανή να εκπληρώνει πλέον στο ακέραιο και «χωρίς δεκανίκια» όλες τις μελλοντικές υποχρεώσεις πληρωμών που θα αναλαμβάνει.

Το δημόσιο επιτυγχάνει πράγματι πρωτογενή πλεονάσματα αλλά όχι και να εξοφλήσει όσα και όσους χρωστά στην Ελλάδα, όπως είναι όρος για την «καθαρή έξοδο». Ο Πρωθυπουργός όμως υποστήριξε πως η Ελλάδα «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και την οριστική και ουσιαστική συμφωνία για το χρέος θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της. Στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Χωρίς δεκανίκια. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης. Χωρίς τη διαρκή τεχνική υποβοήθηση της αναπνοής της».

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κύριος Γιάννης Στουρνάρας επαναλάμβανε γιατί είναι πολλαπλά χρήσιμο να ζητήσει «ευέλικτη» προληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή στήριξη «καθαρή» από νέα μέτρα: παρά την βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με το 2015/2016, χωρίς προληπτική γραμμή η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές ενώ είναι 5 σκάλες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αξιολόγησης και, παράλληλα, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα για να δίνει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Ακόμα και «αχρείαστη» αν παραμένει η προληπτική γραμμή στήριξης, θα λειτουργεί ενισχυτικά και συμπληρωματικά με τον «κουμπαρά» που σχηματίζει η κυβέρνηση, χωρίς να χρειάζεται να εξαντλεί με υπερπλεονάσματα την ελληνική οικονομία, υπονομεύοντας έτσι την πραγματική Ανάπτυξη.

 

 

Πηγή: protothema.gr