Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:07
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για σενάρια συνεργασίας με Ποτάμι: Άλλοι κάνουν νταραβέρια με κλειστές πόρτες

Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν οι δύο από τους τέσσερις που παρουσίασαν το βιβλίο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;», του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.






Η κοινή παρουσία των δύο πολιτικών στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη, ενίσχυσε τα σενάρια περί επικείμενης επαφής για μία ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία. Ο Παύλος Τσίμας ήταν επόμενο να αδράξει την ευκαιρία και να θίξει το θέμα, ζητώντας την τοποθέτηση τόσο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ οι δύο πολιτικοί τοποθετήθηκαν και για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναφερόμενος στα σενάρια συνεργασίας με το Ποτάμι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής, λέγοντας πως είναι «σενάρια επιστημονικής συνεργασίας» και ότι στη ΝΔ «δεν μπαίνουμε σε καμιά συναλλαγή», προσθέτοντας ότι «άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες». Πιο αναλυτικά:

«Κάποιοι από το κοινό φώναζαν να δώσουμε τα χέρια. Εγώ μιλώ για τη ΝΔ και μόνο. Η ΝΝΔ εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να ενδώσουμε σε ακραίες φωνές. ΕΊπαμε δεν θα δεχθούμε καμια συμφωνία που παραχωρεί γλώσσα μακεδονική και έθνους και δικαιώθηκαμε. Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνια, όποτε και αν έρθει, ώστε να μην επικυρωθεί. Αυτή η θέση δεν αφορά θέσεις άλλων κομμάτων. Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα. Έχουμε μια κοινή αντίληψη σε κάποια θέματα μεταρρυθμίσεων. Δεν μπαίνουμε σε καμιά συναλλαγή. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες. Μόνο Ζάεφ πανηγυρίζει. Καμμένος και Τσίπρας είπαν ναι εκεί που άλλοι είπαν όχι. Εσφαλμένο το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατια πούλησε τη Μακεδονία. Η ΝΔ μιλά μόνο για λογαριασμό της ΝΔ».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του τόνισε ότι το Ποτάμι δεν κινείται με βάση τις υποδείξεις άλλων και ότι συγκεκριμένες ιδέες και απόψεις. Τόνισε δε, για τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι «δεν είναι η καλύτερη συμφωνία». Πιο αναλυτικά:

«Το Ποτάμι πολιτεύεται με βάση τις αρχές και τις απόψεις των στελεχών του και μόνο. Τα σενάρια για το επικράτειας δεν είναι καινούργιο. Πριν από έξι μήνες ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα δεν προσχωρεί σε ένα άλλο κόμμα και επιμένω στις απόψεις μου. Να απαντήσω στο ερώτημα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση. Το συμφέρον της χώρας είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η καλύτερη συμφωνία. Τον Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση. Τοποθετούμαστε με βάση τις εξελίξεις. Δεν κινούμαστε με βάση τις υποδείξεις και απαντώ στο Μέγαρο Μαξίμου, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν το εσωτερικό τους. Είμαστε Ποτάμι και τολμάμε και μιλάμε».

Οι άλλοι δύο που παρουσίασαν το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση είναι ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ Γιώργος Παγουλάτος και ο διευθυντής της σειράς «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των εκδόσεων Παπαζήση, Σωτήρης Ντάλης.

Τη συζήτηση, που ξεκίνησε στις 18:00 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Hotel (Πλατεία Καραϊσκάκη-Στάση Μετρό Μεταξουργείο), συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Η παρουσίαση και η συζήτηση μεταδόθηκε σε live streaming από τη σελίδα του Κωστή Χατζηδάκη στο Facebook.

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη γενικότερη έννοια της μεταρρύθμισης, την οποία όρισε ως τη βάση για την εξέλιξη στο μέλλον. Τόνισε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει μεταρρυθμίσεις για τους πολλούς, ξεφεύγοντας από τις ψευδαισθήσεις μίας εύκολης λύσης:

«Θυμάμαι τη δυσκολία που μου είχε εκφράσει το 2006-2007 στη μετάβαση από την ευρωβουλή στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το βιβλίο του Κωστή χαρακτηρίζει η μεταρρυθμιστική διάθεση και η πολιτική συνέπεια. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την έννοια της μεταρρύθμισης με τη φράση «η ευφυία είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα». Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και οφείλουμε να ακολουθούμε. Οι μεταρρυθμίσες που και ο ίδιος πρωταγωνίστησε, δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν το κλίμα. Την περίοδο των μνημονίων, οι μεταρρυθμίσεις δαιμονοποιήθηκαν. Η συνείδηση του μέσου Έλληνα έχει συνδυάσει τις μεταρρυθμίσεις με περικοπές. Μετά από οκτώ χρόνια, είμαστε φτωχότεροι, αλλά δεν έχει αλλάξει η νοοτροπία. Η επόμενη περίοδος είναι αυτή που ξεκινά τώρα. Η μεγάλη αυτή αλλαγή είναι μία μεγάλη ευκαιρία, ένας μονόδρομος. Η μεταρρύθμιση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία υπόθεση των πολλών. Να βοηθήσουν τους πολλούς, να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Η Νέα Δημοκρατία προτάσσει ένα επιθετικό σχέδιο αλλαγών. Μετά το… σκίσιμο των μνημονίων και τις… αλλαγές χωρίς κόπο, φτάσαμε στην εποχή του ρεαλισμού. Από τη μία δυνάμεις δίχως συγκεκριμένο πολιτικό υπόβαθρο και από την άλλη υπάρχουν οι δυνάμεις που θέλουν ένα άλλο μοντέλο, ένα κράτος λιτό, αποτελεσματικό, με ελεύθερη οικονομία, που θα παράγει πλούτο. Στη νέα εποχή δημιουργούνται νέα ρήγματα, πολύ πιο πολύπλοκα από το κλισέ «πλούσιων και φτωχών». Δική μας δουλειά είναι αυτά τα ρήγματα να τα γεφυρώσουμε και να ενώσουμε τους Έλληνες. Αυτό θα είναι το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης πολιτικής αναμέτρησης. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η απάντηση είναι ναι. Διότι έχουν καταρρεύσει οι ψευδαισθήσεις της εύκολης λύσης».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στον νεολογισμό των… τωραρυθμίσεων, προκειμένου να αναδείξει την ανάγκη των δομικών αλλαγών στο σήμερα και όχι στο αόριστο αύριο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, οι πολιτικές των οποίων οδήγησαν τη χ΄βρα στην κρίση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και δήλωσε ότι σήμερα, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.
Πιο αναλυτικά:

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, αλλά από… «τώραρυθμίσεις». Όταν λέμε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι αφορά το… μετά. Τα πανεπιστήμια… μετά, το περιβάλλον… μετά. Σκεφτείτε τα πράγματα που αναβάλλαμε τα προηγούμενα χρόνια, στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί; Γιατί κάποιοι, κάποιες συντεχνίες, δεν ήθελαν. Αυτά μας χρεοκόπησαν και μας χρεοκοπούν και σήμερα. Η μεταρρυθμίσεις πυροβολούνται ακόμη και σήμερα. Θα μπορούσα να πω δύο τομείς. Παιδεία και δημόσια διοίκηση. Η μεταρρύθμιση δεν προχωρά και αυτό συμβαίνει με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ειδικά το άρθρο 16, είμαστε η μοναδική χώρα που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με την ίδια λογική, μπορούν να απαγορευτούν και τα ιδιωτικά σχολεία. Θα κάνουμε πρόταση ώστε η χώρα να αποκτήσει μη κερδοσκοπικά, ιδιωτικά πανεπιστήμια, παράλληλα με τα δημόσια. Στη δημόσια διοίκηση πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ο Κωστής Χατζηδάκης λέει πολλά στο βιβλίο του, ταρακουνά πολλούς, αλλά δεν τα λέει όλα. Συμφωνούμε σε τόσο πολλά με τον Κωστή Χατζηδάκη, που αν δεν ήξερα ότι έχει ένα λαμπρό μέλλον στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα του πρότεινα να μπει στο Επικρατείας του Ποταμιού».

Ο Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του δήλωσε: 

«Χαίρομαι που συναργάζομαι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για την πατρίδα και θέλει να ταυτιστεί με βαθιές τομές και ρήξεις που θα ωθήσουμε την Ελλάδα μπροστά. Όταν κάνεις μεταρρυθμίσεις δεν είσαι συμπαθής. Οι πολιτικοί να έχουνε τα άντερα να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, γιατί είμαστε εδώ για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές».

Το «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» είναι η ματιά του Κωστή Χατζηδάκη στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας από τότε που ασχολήθηκε με την πολιτική. Είναι μια επισκόπηση της πορείας της χώρας από την πλευρά των μεταρρυθμίσεων. Είναι το προσωπικό «παρατηρητήριο μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα του Κωστή Χατζηδάκη, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά. Συνδεδεμένο με τις προσωπικές του μαρτυρίες και την ίδια την προσωπική συμμετοχή του είτε στην Ευρωβουλή είτε ως υπουργός στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά.