Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 00:25
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Σοφία» -Μάχη για να μείνει ανοικτή η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας






Σοβαρά προβλήματα συνεχίζει να προκαλεί η κακοκαιρία «Σοφία» που σαρώνει τη χώρα.

Σε πολλές περιοχές οι δρόμοι είναι κλειστοί, παρατηρούνται διακοπές ρεύματος, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις πολικές θερμοκρασίες, τις έντονες χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Θεσσαλονίκη: Εντονη χιονόπτωση και προβλήματα

Στη Θεσσαλονίκη, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής. Αργότερα το πρωί υπήρξε μια μικρή παύση, αλλά μετά το μεσημέρι ξεκίνησε να ρίχνει πυκνό χιόνι. Μάλιστα, η ένταση της χιονόπτωσης ήταν τέτοια που μέσα σε λίγα λεπτά το έστρωσε σε αυτοκίνητα, δέντρα, θάμνους και σκεπές κτιρίων.

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία καθώς και τα φορτηγά βάρους μέχρι 3,5 τόνων, η κυκλοφορία τους θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Μάχη να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική στο ύψος της Λαμίας

Μια ιδιαίτερη μάχη δίνουν άνθρωποι και εκχιονιστικά μηχανήματα μετά τις 5 το απόγευμα για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας .

Από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την περιοχή της Στυλίδας η χιονόπτωση την τελευταία ώρα είναι ιδιαίτερα έντονη με συνέπεια εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών που αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας σε όλο δηλαδή το εθνικό δίκτυο που διαπερνά τη Φθιώτιδα ακινητοποιούνται και τα λεωφορεία . Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα από Μώλο μέχρι τη Λαμία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, μέχρι στιγμής έχουν πέσει δεκάδες τόνοι αλατιού αλλά ωστόσο η ένταση της κακοκαιρίας συνεχίζεται.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ενώ με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς ‘Αμφισσα.

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας παραμένει αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες. Στην περιοχή του Μαρτίνου και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα υπήρχε αραιή χιονόπτωση ωστόσο εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα καθώς όλα συγκλίνουν ότι η κακοκαιρία μεταφέρεται προς τη Βοιωτία.

Απαγόρευση στην Πιερία

Την ίδια ώρα, απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων στην εθνική οδό χωρίς τη χρήση αντιολοσθητικών αλυσίδων, αποφάσισε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η αστυνομική διεύθυνση Πιερίας.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενημερώνει τους πολίτες ότι για περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr), με έκτακτες ανακοινώσεις για κάθε μεταβολή του καιρού και συμβουλεύει τους κατοίκους του νομού να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Κέρκυρα: Χιόνια έπειτα από 13 χρόνια

Στα λευκά ντύθηκε και η πόλη της Κέρκυρας από την κακοκαιρία «Σοφία» καθώς μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή, «κύμα» χιονόπτωσης κάλυψε μέσα σε λίγα λεπτά όλη την πόλη και τα προάστια.

Οι Κερκυραίοι, που είχαν να δουν τόσο χιόνι στην πόλη τους εδώ και 13 χρόνια, έζησαν σήμερα απίστευτες στιγμές καθώς κατάφεραν πολλοί από αυτούς να παίξουν και χιονοπόλεμο.

 

Διακοπές στη Μαγνησία

«Μάχη» με το χρόνo και τον χιονιά έδωσαν από το πρωί σήμερα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του εργολάβου που συνεργάζεται μαζί του, για να αποκαταστήσουν τις πολλές βλάβες που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα αργά το μεσημέρι να έχουν αποκατασταθεί οι περισσότερες βλάβες.

Οι πολλές βλάβες στην περιφέρεια ελαχιστοποιήθηκαν, καθώς αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στο Δήμο Ν. Πηλίου και στην Τσαγκαράδα, όπως και στην περιοχή του Αλμυρού, όπου υπάρχουν μεμονωμένες βλάβες σε ορεινά χωριά που αντιμετωπίζονται.

Ακόμη, υπό έλεγχο βρίσκονται οι εκατοντάδες βλάβες που υπήρχαν στο Βόλο και περιφερειακά, με αποτέλεσμα αργά το μεσημέρι χωρίς ρεύμα να παραμένουν η Ανακασιά, ο Αγ. Γεώργιος Ιωλκού, μικρή περιοχή του Λουζίνικου και τμήμα της βρύσης Αδάμαινα στην Πορταριά.

Λόγω μη λειτουργίας μιας φάσης στο κέντρο του Βόλου, μεταξύ Τ. Οικονομάκη και Λώρη, δεν λειτουργούν τα ασανσέρ πολυκατοικιών και τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ θα επισκευάσουν το πρόβλημα αύριο Σάββατο, καθώς την υπόλοιπη σημερινή μέρα θα την εκμεταλλευτούν για τις περιοχές που δεν έχουν καθόλου ρεύμα και έχουν προτεραιότητα.

Για να αντιμετωπιστούν οι πολλές βλάβες «επιστρατεύτηκε» το σύνολο του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και του συνεργαζόμενου εργολάβου.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr