Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:04
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ -Στο 1 δισ. ευρώ οι οφειλές στην εφορία






Η αίσθηση της δυσφορίας και της φοροδοτικής κόπωσης αποτυπώθηκε στο χαρτί και κάπως έτσι, με τη βούλα της ΑΑΔΕ, αποδεικνύεται ότι ο συνδυασμός της δεύτερης δόσης φόρου εισοδήματος με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, «γέννησαν» νέες οφειλές 681 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου, που στην πραγματικότητα αποτυπώνουν την εικόνα ως την 1η Οκτωβρίου, άρα ενσωματώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις που υπήρχαν στο τέλος Σεπτεμβρίου, δείχνουν αύξηση των συνολικών νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 996 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 972 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα.

Πιο αναλυτικά, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 507,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 203,1 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 47 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσε να μείνει κανείς στη σύγκριση με τα περσινά δεδομένα, όπου όντως οι πληρωμές του Σεπτεμβρίου είχαν δημιουργήσει περισσότερα χρέη από φέτος (568,8 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος, 250,9 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η ουσία είναι ότι κάθε χρονιά που περνάει και δεν φέρνει πραγματικές ελαφρύνσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, συσσωρεύει νέες οφειλές. Συνολικά, βρισκόμαστε πάνω από τα 103 δισ ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις, που ξεπερνάνε τα 80 δισ ευρώ.

Φυσικά χρέη χωρίς κατασχέσεις δεν λογίζονται κι έτσι τον Οκτώβριο καταγράφηκαν περίπου 7.000 «καμπάνες» σε οφειλέτες του Δημοσίου. Συνολικά, 1.155.649 οφειλέτες βρίσκονται, πλέον, υπό μέτρα αναγκαστικές εκτέλεσης, ενώ άλλοι 635.091 περιμένουν στον… προθάλαμο. Το σύνολο των οφειλετών που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία, διαμορφώνεται σε 4.199.379.

Πηγή: iefimerida.gr