Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:25
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαβρόγλου αδειάζει Ιερώνυμο: Η μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο δεν διασφαλίζεται συνταγματικά






Oποια συμφωνία προκύψει μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου και της Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα κυρωθεί στο σύνολο της από τη Βουλή στο μοντέλο των διακρατικών  συμφωνιων  είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ωστόσο νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως η πρόταση για συνταγματική διασφάλιση της συμφωνίας «δεν είναι στο τραπέζι» σημειώνοντας: «Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τους φόβους και την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει ο κόσμος στο δημόσιο» αλλά και πως «Δεν μπορούν όλα να εξασφαλίζονται στο Σύνταγμα» υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης η οποία εντάσσεται όπως υποστήριξε στην γενικότερη στρατηγική της ενίσχυσης των διακριτών ρόλων.

Όπως προκύπτει από την συνέντευξη του υπουργού Παιδείας στο orthodoxia.info, η παραμονή των κληρικών στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, η οποία προτίθεται να εξασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματα των κληρικών οι οποίοι όμως επιμένουν πως γι αυτούς η έξοδος από την Ενιαία Αρχή αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του ΙΣΚΕ, παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο κάνει ξεκάθαρο πως στόχος του είναι η συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας, κάτι το οποίο όμως όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν συζητά.

Στη συνάντηση με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος είχε νωρίτερα σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αντικείμενο τη συμφωνία που θέλει να συνάψει η Εκκλησία με την κυβέρνηση. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις προσπάθειές του για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και υπογράμμισε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ιερέων. Για να καθησυχάσει τους κληρικούς, ο κκ Ιερώνυμος επισήμανε πως δεν θα προχωρήσει οιαδήποτε συμφωνία χωρίς την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας. ΟΑρχιεπίσκοπος τόνισε στους ιερείς ότι τα δικαιώματά τους θα είναι πλήρως διασφαλισμένα και όλα αυτά θα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr