Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 07:45
Τοπικά

Άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής σε εργοστάσιο λιπασμάτων






Άσκηση ετοιμότητας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 26 του μήνα στις 11 το πρωί η Π.Υ. ΒΙΠΕ Βόλου στο εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων ‘’ ΓΑΒΡΙΗΛ & ΣΙΑ Ε.Π.Ε’’ ,που ανήκει στην κατηγορία SEVECO.

Το σενάριο
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης στις 11 το πρωί της Πέμπτης ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου μέσω 199, για πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων ‘’ΓΑΒΡΙΗΛ & ΣΙΑ Ε.Ε ‘’, στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου Η φωτιά ξεκίνησε εντός του κτιρίου του εργοστασίου(ισόγειο) στο χώρο αποθήκευσης πρώτων υλών, εξαιτίας φωτιάς σε λάστιχο φορτηγού οχήματος που ξεφόρτωνε εκείνη τη στιγμή.
Η φωτιά επεκτάθηκε στο χώρο αποθήκευσης λιπασμάτων και εγκυμονεί τον κίνδυνο να επεκταθεί και στους υπόλοιπους χώρους. Αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί και υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσει η φωτιά σε αποθηκευμένες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου(ιδιαίτερα τοξικό όταν καίγεται) που είναι εξωτερικά αποθηκευμένες (υπόστεγο). Υπάρχει υπόνοια για εγκλωβισμένο υπάλληλο στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου.
Η Π.Υ Βόλου ενημερώνει τηλεφωνικά το κέντρο της Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου .Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ Βόλου αναχωρεί αμέσως, για τον τόπο του συμβάντος, πυροσβεστική δύναμη δύο οχημάτων με οκτώ άνδρες. Στο συμβάν μεταβαίνει ο Διοικητής του Σταθμού. Ειδοποιείται η Π.Υ Βόλου όπου αναχωρούν ένα όχημα με δύο άνδρες και το Διοικητή του Σταθμού.Στο συμβάν καλείται και η Ε.Μ.Α.Κ λόγω φύσης καιόμενων υλικών. Με την άφιξη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, από την Νότια είσοδο, στο χώρο της επιχείρησης, τα οχήματα της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ.Βόλου σταθμεύουν εξωτερικά του κτιρίου. Το Π.Σ 1529 όχημα κάνει εγκατάσταση χαμηλής με νερό και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που μαίνεται στο χώρο αποθήκευσης πρώτον υλών. Το Π.Σ 1541 όχημα δίνει νερό στο 1529 και παράλληλα με εγκατάσταση χαμηλής γίνεται διαβροχή σε αποθηκευμένα νιτρικά λιπάσματα εξωτερικά του κτιρίου -προληπτικά προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά. Η ομάδα Πυρασφάλειας του εργοστασίου κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης (εγκατάσταση και ρίψη νερού από τις Πυροσβεστικές φωλιές του μόνιμου υδροδοτικού-χρήση πυροσβεστήρων, κλείσιμο μηχανημάτων, συγκέντρωση εργαζομένων σε προκαθορισμένο σημείο, κλείσιμο πυράντοχης πόρτας)
Από την αναγνώριση του επικεφαλής γίνεται λόγος για ένα άτομο που είναι εγκλωβισμένο στο κτίριο. Δίνεται εντολή να σχηματισθεί ομάδα διάσωσης δύο ατόμων με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και να μεταβούν εντός του κτιρίου για να γίνει η αναζήτηση του ατόμου.
Το όχημα της Π.Υ. Βόλου φτάνει στην επιχείρηση από την Νότια είσοδο του οικοπέδου και κάνει ρίψη νερού-διαβροχή σε αποθηκευμένα λιπάσματα που βρίσκεται εξωτερικά του κτιρίου ,αποτρέποντας την επέκταση της πυρκαγιάς.
Πράγματι εντοπίζεται στο κτίριο εγκλωβισμένο άτομο όπου με την βοήθεια των διασωστών βγαίνει υποβασταζόμενο έξω από το κτίριο, όπου τον παραλαμβάνουν τέσσερις πυροσβέστες με φορείο. Δίνεται εντολή να μην έρθει η Ε.Μ.Α.Κ στο συμβάν.
Η πυρκαγιά με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω ενεργειών σβήνει και οι καπνοί περιορίζονται αποφεύγεται να δημιουργηθεί φαινόμενο ‘’ντόμινο’’. Ακολουθεί το έργο της αποκάθαρσης και του αερισμού του χώρου. Σταδιακά αποδεσμεύονται οχήματα και προσωπικό. Ακολουθεί συγκέντρωση των εμπλεκομένων στην Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου για συζήτηση αποτίμηση. Θα γίνει ομιλία του υπευθύνου της Επιχείρησης.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξακρίβωση των δυσχερειών επέμβασης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο λιπασμάτων, ενώ θα συμμετάσχουν συνολικά πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 16 άνδρες.