Τοπικά

Μπλάκ χιούμορ από ΣΥΡΙΖΑίους βουλευτές: Εκαναν ερώτηση για την αδήλωτη εργασία και εργατικό δίκαιο!!!

Με έντονη την παρουσία του μπλακ χιούμορ 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Μαγνησίας Α.Μεϊκόπουλος, Κ.Παπανάτσιου και Μ.Μπαλλής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και την ενίσχυση του ΣΕΠΕ Ναι της ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Και μάλιστα επικαλούνται το εργατικό δίκαιο και κάνουν λόγο για αντεργατικές μεθόδους! Μα συμβαίνουν αυτά επί Αριστερής Κυβέρνησης; Και άντε καλά να υπάρχει εργασία, έστω και αδήλωτη, αλλά και δίκαιο;

Ολόκληρη η ερώτηση

Τα τελευταία χρόνια, σε διαρκώς αυξανόμενη έκταση, η εργασιακή νομοθεσία παραβιάζεται συστηματικά και ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στο 25%, ενώ με βάση και πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, διαπιστώνεται πως στη χώρα μας πλέον 550.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει πάνω από 3 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος και τα Ταμεία περί τα 350 εκατ. ευρώ από εισφορές.

Συγκεκριμένα:

  • Επιχειρήσεις καθυστερούν ή αρνούνται να καταβάλουν στους εργαζόμενους τις αμοιβές τους.
    • Επιχειρήσεις απασχολούν ανασφάλιστους.
    • Επιχειρήσεις εμφανίζουν ως μερικής απασχόλησης εργαζόμενους τους οποίους απασχολούν πλήρως.
    • Επιχειρήσεις απασχολούν πέραν του νόμιμου ωραρίου, μέχρι στις 8, 9 ή και 10 η ώρα το βράδυ καθημερινά εργαζόμενους, χωρίς βέβαια να καταγράφονται υπερωρίες. Επίσης απαιτούν να εργάζονται σαββατοκύριακα ή αργίες, χωρίς καμιά αναγνώριση αυτής της εργασίας.

Τα φαινόμενα αυτά δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένες εξαιρέσεις, αλλά έχουν λάβει γενικευμένη έκταση. Εμφανίζονται σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, ακόμη και σε πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Οι εργοδότες τα τελευταία χρόνια επωφελήθηκαν από την αδιαφορία ή και την ενθάρρυνση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι αντεργατικές αυτές πρακτικές εξουθενώνουν τους εργαζόμενους και δημιουργούν εκτεταμένα προβλήματα στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή. Στερούνται ελεύθερου χρόνου και χρόνου ανάπαυσης.

Ακόμα και όταν αυτοί αμείβονται και είναι ασφαλισμένοι, η εργασία τους δεν αντιστοιχεί σε 8ωρη-πενθήμερη απασχόληση και σε καμία περίπτωση τα χρήματα που λαμβάνουν δεν είναι ανάλογα της εργασίας που προσφέρουν.

Για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, είναι επιφορτισμένοι 300 ελεγκτές του ΣΕΠΕ και μόλις 23 ελεγκτές της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου ασφάλισης του ΙΚΑ, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν περίπου στις 700.000 επιχειρήσεις.

Τέλος, το φαινόμενο της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, στρέφεται κατά των επιχειρήσεων που εκπληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους. Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται απέναντι σε αθέμιτο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε δυσχερή θέση.

Η κρίση λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τέτοιες πρακτικές. Αντίθετα τέτοιες πρακτικές επιτείνουν την κρίση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να εφαρμόσει τις κείμενες διατάξεις για την αντιμετώπιση αυτών των αντεργατικών πρακτικών στην αγορά εργασίας;
  2. Προτίθεται να στρέψει (στον βαθμό που εξαρτάται από αυτόν) το σύνολο των υπηρεσιών στην κατεύθυνση καταπολέμησης πρακτικών που στρέφονται ενάντια στο εργατικό δίκαιο;
  3. Προτίθεται να προχωρήσει στην ουσιαστική στελέχωση του Σ.ΕΠ.Ε έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους εργασίας με σκοπό την εξάλειψη κάθε μορφής μαύρης εργασίας;