ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφυλακίζονται οι τοξικομανείς όταν εκτίσουν το 1/6 της ποινής τους

Τα τοξικοεξαρτημένα άτομα που είναι  στις 33 φυλακές της χώρας θα έχουν πλέον την δυνατότητα αποφυλάκισης με την συμπλήρωση του 1/6 της ποινής τους  και η  ολοκλήρωση της απεξάρτησής τους θα γίνεται μέσα στην   την κοινωνία, σύμφωνα με το νέο σύστημα απεξάρτησης στις φυλακές που παρουσίασε από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος.

Ειδικότερα, στις  ελληνικές φυλακές διαβιούν σήμερα   9.896 κρατούμενοι εκ των οποίων οι 2.049 είναι για παράβαση του νόμου περί των ναρκωτικών και εξ αυτών οι 1.177 είναι τοξικοεξαρτημένα άτομα.

Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα από της φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την παρουσία, ανήμερα της  Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.

Το σχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε   στον χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Προμηθέας των φυλακών Διαβατών, αφορά το αναμενόμενο από καιρό πλαίσιο για τη λειτουργία, σε κάθε φυλακή, θεραπευτικών προγραμμάτων διάγνωσης της εξάρτησης, σωματικής αποτοξίνωσηςκαι ψυχικής απεξάρτησης, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 31 έως 35 του νόμου 4139/2013.

Σύμφωνα  το νέο αυτό πλαίσιο, οι εγκεκριμένοι από τον νόμο φορείς, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ), θα μπορούν να λειτουργούν θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία θα παρέχουν διάγνωση και σωματική αποτοξίνωση στον τοξικοεξαρτημένο κρατούμενο, αλλά θα του δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει και στη φάση της ψυχικής απεξάρτησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο αυτό  πλαίσιο θα   παρέχεται   συνδυαστικά η δυνατότητα αποφυλάκισης με την συμπλήρωση του 1/6 της ποινής και η  ολοκλήρωση της απεξάρτησής, μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Το σχέδιο που παρουσιάσθηκε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση του κάθε εξαρτημένου κρατουμένου στη θεραπεία, υποβοηθώντας τον παράλληλανα ζήσει μια ζωή χωρίς έγκλημα και χωρίς ουσίες.

Πάντως, όπως έλεγαν στο «protothema.gr»   σωφρονιστικοί υπάλληλοι, το νέο πλαίσιο που παρουσιάστηκε για τα εξαρτώμενα από ναρκωτικές ουσίες άτομα εντάσσεται στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των φυλακών.

Στοιχεία κρατουμένων εντός προγραμμάτων απεξάρτησης

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στην δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία κρατουμένων στις φυλακές της χώρας που είναι  για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών και στοιχεία για ποιά εξ αυτά τα άτομα είναι σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Τα στοιχεία     έχουν ως εξής:

–  Στις 33 ελληνικές φυλακές διαβιούν σήμερα 9.896 κρατούμενοι συνολικά (στοιχεία της 16ης Ιουνίου 2016).

– Ο αριθμός των κρατουμένων με βάση τον νόμο περί των ναρκωτικών είναι 2.049.

– Από αυτούς οι 1.177 έχουν διαγνωσθεί με ιατρική γνωμάτευση ή δικαστική απόφαση ως τοξικοεξαρτημένοι.
Στις αρχές του 2016 συμμετείχαν:

– 653 τοξικοεξαρτημένοι στα λειτουργούντα συμβουλευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές.

– 111 στα λειτουργούντα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

– 100 στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

– 98 στα προγράμματα θεραπείας και συμβουλευτικής του 18 ΑΝΩ.

– 36 στο πρόγραμμα απεξάρτησης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ).

– 10 στους Ναρκομανείς Ανώνυμους.

 

Πηγή: protothema.gr