Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024 00:56
Κόσμος

Βερολίνο για Brexit: Να το ξανασκεφτούν οι Βρετανοί






Ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου», δήλωσε ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει σήμερα το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND.

Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι «ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες», δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND. Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, «αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο».

 Αυξάνεται η πίεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έναρξη της διαδικασίας του Brexit

Την ώρα που το Βερολίνο θέλει να αφήσει περιθώριο στη Βρετανία να επανεξετάσει τις αποφάσεις της, οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τηρούν διαμετρικά αντίθετη στάση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, οι επικεφαλής τους συνέταξαν ήδη ένα κείμενο με το οποίο καλούν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από την Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Είναι επιτακτικό, γράφουν οι βουλευτές, «να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα που θα βλάψει όλους και να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ένωσης».

«Καμιά νέα σχέση, οποιουδήποτε είδους, ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δεν θα μπορέσει να επικυρωθεί όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου», προσθέτουν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε κι αυτός σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει ήδη από την Τρίτη τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Σουλτς εκτιμά πως μια περίοδος αοριστίας «θα οδηγούσε σε επιπλέον ανασφάλεια και θα κινδύνευε η απασχόληση».

«Αυτή η διστακτική στάση, μόνο και μόνο για να γίνει το παιγνίδι τακτικής των Βρετανών συντηρητικών, μας βλάπτει όλους», συνεχίζει. «Γι’ αυτό υπολογίζουμε στη βρετανική κυβέρνηση ότι θα τηρήσει από τώρα τις υποσχέσεις της και η σύνοδος κορυφής της Τρίτης θα είναι η σωστή στιγμή για να το πράξει».

 

Πηγή: protothema.gr