Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 14:38
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Βερολίνο συναντά τη Μέρκελ ο Μητσοτάκης – Αναζητά συμμάχους για το Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα συζητηθούν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ





Καθοριστικός σταθμός στην επιχείρηση διεθνοποίησης των καθοδηγούμενων από την Τουρκία μεταναστευτικών ροών, που απειλούν να παραβιάσουν μαζικά τα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας αποτελεί η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντηση του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκέλα Μέρκελ στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ «Vision and Investment Opportunities».

Μετά την άκρως επιτυχημένη κοινή παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Ντέηβιντ Σασόλι στην Ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο την προηγούμενη Τρίτη, η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης περνά στην επόμενη φάση, καθώς η Γερμανία είναι μία από τις Ευρωπαικές χώρες, που σε μεγάλο βαθμό κρατά τα κλειδιά του Προσφυγικού ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την κυοφορουμένη εδώ και μήνες πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αλλαγή πλεύσης στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, αλλά και για τη νέα αποστολή, που εκ των πραγμάτων καλείται να φέρει εις πέρας η FRONTEX. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα αναμένεται να επιμείνει, ώστε όλοι όσοι παρανόμως εισήλθαν στην χώρα από την 1η Μαρτίου και εντεύθεν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να ζητήσει την πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, έως ότου αυτή αναμορφωθεί, ενώ θα υπογραμμίσει πως οποιαδήποτε εκταμίευση χρηματικών ποσών προς την Τουρκία θα πρέπει να γίνεται αφότου η Άγκυρα εκπληρώνει τους συμπεφωνημένους όρους και όχι πριν.

Είναι σαφές πως η έντονη κινητικότητα, που έχει επιδείξει το τελευταίο 10ήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο του ωμού εκβιασμού του Ταγίπ Έρντογάν δείχνει να αφυπνίζει τους Ευρωπαίους, καθώς γίνονται  πλήρως αντιληπτά πλέον τα όρια του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός κομίζει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κ. Μέρκελ τις οποίες και συζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η Αθήνα επενδύει στην πολιτική πίεση, που μπορεί να ασκήσουν μεγάλες δυνάμεις, όπως η Γερμανία στην Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει την αδιέξοδη και εμπρηστική πολιτική, που ακολουθεί στο Προσφυγικό. Για το Μέγαρο Μαξίμου, η προ ημερών παραίνεση της κ. Μερκέλ προς τον Τούρκο πρόεδρο να μην χρησιμοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πολιτικής πίεσης θεωρείται εκ των πραγμάτων πρόοδος, καθώς είναι σαφές πως οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στο Βερολίνο και η ευαλωτότητα της κυβέρνησης στους κραδασμούς από το Προσφυγικό επιβάλλουν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς από την πλευρά της Καγκελαρίας.