Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 18:10
ΥΓΕΙΑ

Παιδίατροι για έξαρση γρίπης: «Εμβολιασμός για όλα τα παιδιά από 6 μηνών και άνω και διπλό self test»






Αυξημένα περιστατικά γρίπης εντοπίζονται στα σχολεία, στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων, αλλά ακόμη και στα νοσοκομεία, όπως σας είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα το iatropedia.gr.

Στη επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης (24/11) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) οι επισκέψεις σε γιατρό ατόμων όλων των ηλικιών που εμφανίζουν γριπώδη συνδρομή (με πυρετό, καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες, βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια) κατά την εβδομάδα 14–20 Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζουν αύξηση (29%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης, μια ηλικιωμένη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή σε ΜΕΘ από επιπλοκές της γρίπης, ενώ ένα ακόμη άτομο δίνει μάχη για τη ζωή του.

Ακόμη μεγαλύτερη εμφανίζεται η αύξηση των συμπτωμάτων γριπώδους συνδρομής στα παιδιά από 0 έως 14 ετών, ενώ λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς καταγράφονται στους ηλικιωμένους.

Στα βρέφη 0 έως 4 ετών μάλιστα καταγράφεται η μεγαλύτερη αναλογία, με σχεδόν 100 κρούσματα ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς ή δομές Υγείας.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ, με τα κρούσματα “γριπώδους συνδρομής” ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρό, ανά ηλικιακή ομάδα:

Κωνσταντόπουλος: Έχουν όλα τα σχολεία κρούσματα γρίπης

O πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, περιγράφει το πρόβλημα στο iatropedia.gr.

Όπως λέει, η Covid-19 έχει πλέον υποχωρήσει σημαντικά, ενώ τα περιστατικά αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) στα παιδιά δεν τον ανησυχούν τόσο πολύ όσο η γρίπη:

“Έχουν όλα τα σχολεία κρούσματα γρίπης. Θα πρέπει οπωσδήποτε να τα διαγνώσουμε έγκαιρα, για να προφυλάξουμε τα υπόλοιπα παιδιά. Φοβάμαι, όμως, ότι χωρίς μάσκες και χωρίς έγκαιρη διάγνωση θα γεμίσουν όλες οι τάξεις πολύ γρήγορα, παρά το γεγονός ότι τη γρίπη δεν την περιμέναμε τόσο νωρίς για να είμαι ειλικρινής. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έρχεται πριν, ή κυρίως μετά τα Χριστούγεννα. Φέτος μας θυμήθηκε πολύ νωρίς. Από τον Σεπτέμβριο είχαμε μεμονωμένα κρούσματα και τώρα έχουν -ομολογουμένως- αυξηθεί”, τονίζει ο γιατρός.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο οποίος συναντάται κυρίως στην πρώτη βρεφική και παιδική ηλικία και παρουσιάζει έξαρση φέτος μετά από χρόνια πανδημίας, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τον επιστήμονα:

“Με τον ιό RSV ανησυχία υπάρχει κυρίως για τα μικρά παιδιά, κάτω του έτους και κάτω των 6 μηνών, τα οποία κάνουν συχνά βρογχιολιτιδες. Στα μεγάλα παιδιά είναι τρομερά σπάνιο. Δεν ανησυχώ, όμως, για τον RSV που έχει δοθεί τόση έμφαση”, τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος και συνεχίζει:

“Αφενός έχουμε τη γρίπη και αφετέρου ορισμένες άλλες μεμονωμένες ιώσεις που κάνουν γαστρεντερίτιδα, ή ένα πυρετό που κρατάει λίγες μέρες και φεύγει, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Απλώς αυτοί οι ιοί κρατούν τα παιδιά στο σπίτι από 2 έως 5 μέρες και χάνουν το σχολείο. Αυτό που με ανησυχεί είναι η γρίπη”, λέει.

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά κατά της γρίπης

Αν και η επίσημη κατευθυντήρια οδηγία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι φέτος να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο τα παιδιά άνω των 6 μηνών που πάσχουν από υποκείμενη νόσο ή λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη (πχ για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα), η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για την προστασία τους από τη γρίπη:

“Θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, τώρα είναι ευκαιρία, δεν είναι αργά. Από 6 μηνών και άνω μπορούν να εμβολιαστούν. Κυρίως τα παιδιά που πάνε σχολείο, οπωσδήποτε θα πρέπει να τα εμβολιάσουμε. Και κυρίως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και Δημοτικό και Γυμνάσιο και Λύκειο, όμως, γιατί κι εκεί έχουν γρίπες. Εγώ είδα σήμερα δύο γρίπες σε μεγάλα παιδιά. Δευτέρα Γυμνασίου ήρθε παιδί, με πυρετό τέσσερις μέρες και διαπιστώθηκε από το self test ότι έχει γρίπη. Τώρα με αυτό το καινούργιο τεστ είναι εύκολο”, λέει ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Χρήσιμα τα διπλά self test και οι αντιιικές θεραπείες

Παράλληλα, ο Παιδίατρος συμβουλεύει τους γονείς να χρησιμοποιούν τα νέα διπλά self test για την ταυτόχρονη διάγνωση γρίπης και Covid-19, όταν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους έχει πολύ υψηλό πυρετό.

Τα τεστ αυτά ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα και πωλούνται πλέον σε όλα τα ελληνικά φαρμακεία.

“Τώρα είναι εύκολο να κάνει κανείς το τεστ της γρίπης. Είναι το ίδιο με το self test που κάναμε για τον κορονοϊό. Με το ίδιο δείγμα βάζεις τρεις σταγόνες στη θυρίδα του πλακιδίου για τη διάγνωση της Covid-19 και τρεις σταγόνες για τη διάγνωση της γρίπης και ξέρεις ταυτόχρονα με ένα τεστ, αν έχεις γρίπη Α ή Β, ή αν έχεις Covid-19 που παλαιότερα ήταν τρομερά δύσκολο να διακρίνεις από τι έχεις προσβληθεί”, αναφέρει.

Προσθέτει μάλιστα, πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση της γρίπης μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη απομόνωση του άρρωστου παιδιού, αλλά και στην έγκαιρη έναρξη της αντιιικής αγωγής για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της γρίπης.

“Οπωσδήποτε να το χρησιμοποιεί αυτό το “εργαλείο” ο κόσμος. Με την πρώτη μέρα που θα κάνει το παιδί πυρετό. Αν κάνει πολύ υψηλό πυρετό, δηλαδή 39 – 40 και άνω, πονάει ο λαιμός, έχει κακουχία το παιδί, πονάνε μυς και κόκκαλα, το πιθανότερο είναι ότι το παιδί έχει γρίπη και πρέπει να κάνει το τεστ. Φθηνά είναι αυτά τα τεστ, μπορεί να το πάρει ο γονιός και να το κάνει στο παιδί του, ώστε να το διαγνώσει έγκαιρα”, λέει.

Yψηλός πυρετός για 24ωρα και κίνδυνος επιπλοκών στα παιδιά

Η γρίπη δεν είναι αθώα. Και ειδικά φέτος, μετά από χρόνια πανδημίας -κατά τη διάρκεια της οποίας ο ιός είχε εξαφανιστεί- και δεν έχουμε αναπτύξει άμυνες (αντισώματα).

Αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα η γρίπη, “τραβάει σχεδόν πέντε 24ωρα με 40άρια πυρετό”, λέει ο γιατρός και προσθέτει ότι δεν αποκλείονται και οι σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και στα παιδιά.

“Και μπορεί να κάνει επιπλοκές μετά, δηλαδή να κάνει μια πνευμονία -σπάνια μεν αλλά μπορεί να το κάνει- είτε από τον ίδιο τον ιό, είτε από επιμόλυνση με πνευμονιόκοκκο. Κι ας είναι τα παιδιά εμβολιασμένα από τον πνευμονιόκκκο, δεν αποκλείονται οι επιπλοκές”, σημειώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Αν όμως, η γρίπη διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί το άρρωστο παιδί να πάρει μέσα στα πρώτα 24ωρα μια αντιιική θεραπεία ενάντια στη γρίπη, η οποία θεραπεία όπως λέει ο γιατρός, “θα βραχύνει τη νοσηλεία, τον πυρετό και τα συμπτώματα και το παιδί θα αναρρώσει πολύ πιο γρήγορα και θα ξαναπάει σχολείο”.

Το διαγνωστικό τεστ για τη γρίπη πρέπει να γίνεται μέσα στο πρώτο ή δεύτερο 24ωρο του πολύ υψηλού πυρετού, ώστε να λάβει το παιδί έγκαιρα στη συνέχεια, το αντιιικό φάρμακο.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr