MobileΒόλοςΚΟΡΥΦΑΙΕΣΤοπικά

«Όχι» στη μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας είπε σήμερα ο Βόλος

Ένα βροντερό «όχι» είπαν σήμερα εκατοντάδες Βολιώτες και εκπρόσωποι φορέων που βρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου στο Μεταξουργείο της Ν. Ιωνίας για την ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα και τη μεταφορά της στον Αυλώνα Αττικής.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του Εμπ. Συλλόγου Απόστολος Οντόπουλος, ο οποίος τόνισε οτι το κόστος της κίνησης αυτής είναι πολύ μεγάλο, ανέρχεται στα είκοσι εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της εμπορικής αγοράς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολος Οντόπουλος ανέφερε ότι η μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας αποτελεί μείζον θέμα που θα αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία.  Επισήμανε πως η μετεγκατάσταση αποκρύφτηκε με μεθοδικότητα και χαρακτήρισε ολέθριες τις συνέπειες χωρίς να υπάρχει οικονομικό ισοδύναμο. «Στείλαμε με το Επιμελητήριο, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το Εργατικό Κέντρο και την ΟΕΒΕΜ επιστολή σε όλους τους συναρμόδιους για να μην διαταραχθεί η οικονομία. Η επιστολή αυτή στάλθηκε στους υπουργούς και στον Αλέξη Τσίπρα. Μας καθησυχάζανε . Εμείς ζητήσαμε να παραμείνει η ταξιαρχία στην πόλη μας  αλλά δεν απάντησαν».

Ο κ. Οντόπουλος τόνισε ότι οι φορείς της πόλης ζητούν οικονομική μελέτη καθώς οι οικονομικές απώλειες για την πόλη ξεπερνούν τα 13 εκ. ευρώ.  «Στην Ταξιαρχία υπηρετούν 500 μόνιμοι αξιωματικοί . Οι μισθοί είναι 8,4 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συζύγους που εργάζονται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα στη Μαγνησία και μαζί με συζύγους του, οι μισθοί ξεπερνούν συνολικά τα έντεκα εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπολογίζουμε και τα χρήματα που δαπανούν στην αγορά οι φαντάροι που ανέρχονται περίπου σε 2,2 εκατομμύρια ευρώ . Ούτε υπολογίζουμε τους κληρωτούς τους με 2,1 εκατομμύρια ευρώ δαπάνες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου δήλωσε πως η παρέμβαση των τοπικών φορέων δεν θα σταματήσει στη σημερινή εκδήλωση.  «Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος αναφέρθηκε στους τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Αν λέγανε πως θα ανεξαρτητοποιηθούν αν φύγει η Ταξιαρχία, δεν θα έφευγε . Την άλλη φορά να πρόσεχετε τι ψηφίζετε γιατί αυτοί ψηφίζουν τα συμφέροντα της τσέπης τους και όχι της πόλης τους. Ας ευχηθούμε να μην γίνει το στρατόπεδο κέντρο προσφύγων γιατί θα γίνει μεγάλη μάχη».

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος ζήτησε να μην συμβεί αυτό που σχεδιάστηκε εις βάρος του Βόλου ενώ πρόσθεσε πως είναι ο μόνος από τους έξι βουλευτές της Μαγνησίας που παραβρέθηκε στη σημερινή εκδήλωση . «Πληροφορήθηκα πως θέλει να μεταφέρει στην ταξιαρχία το επιτελικό Γραφείο του ΝΑΤΟ 49 επιτελικά στελέχη. Θέλει να φέρει την αερομεταφερόμενη ταξιαρχία από το Κιλκίς με λίγα άτομα. Ισοδύναμο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και καλώ τους Βολιώτες σε ξεσηκωμό».

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι έχει γίνει κοινή παραδοχή πως όλοι συμφωνούμε στα αυτονόητα και αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης. Παράλληλα δήλωσε πως υπουργός Άμυνας συμφώνησε σε σύσκεψη πως θα έρθει ισοδύναμη μονάδα στην περιοχή. «Εφόσον δεν προτίθενται να το κάνουν θα φανούν για μια ακόμη φορά ανακόλουθοι…»

Εγχείρημα του πρώην Α’ ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργού
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας, έφεδρος ταγματάρχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος Καραδήμος έκανε λόγο για μια απόφαση που ελήφθη τον τελευταίο χρόνο και είναι εγχείρημα του πρώην Α’ ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, που προσπαθεί να μετακινήσει την ταξιαρχία από το Βόλο.

Ο έφεδρος αξιωματικός είπε ότι οι λόγοι που επικαλούνται είναι επιχειρησιακοί, κάτι που είναι θέμα του ΥΠΕΘΑ, αλλά τόνισε ότι σίγουρα η περιοχή θα ζημιωθεί και οι απώλειες θα φανούν μερικούς μήνες μετά την απομάκρυνση του στρατοπέδου.

Ο κ. Καραδήμας, τόνισε ότι κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε να γίνει στα Τρίκαλα με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, αλλά σύσσωμη η τοπική κοινωνία κατάφερε να αποτρέψει τον σχεδιασμό.